Банкеръ Daily

Новини

Плащаме 25 млн. евро за нарушения в земеделието

Санкция от 25 млн. евро ще бъде наложена на България заради проблеми с плащанията по схемата за единица площ за 2009 година. Друга причина за наказанието са продължаващите корупционни практики и измами с евросредства през 2010 и 2011 година. Токова съобщение бе разпространено от пресцентъра на РЗС.
От партията на Яне Янев твърдят, че земеделският министър Мирослав Найденов повече от 10 дни крие писма от еврокомисаря по земеделие и развитие на селските райони Дачион Чолош и от Главна Дирекция Земеделие на ЕК по повод на наложената санкция. Във вторник (22 март 2011 г.) пък изтича едномесечният срок, в който МЗХ трябва да изпрати свои представители, за да предоставят в ЕК мотивирано възражение срещу наказанието. Хората от РЗС знаели от високопоставени фактори в ЕК, че положението е неспасяемо и България ще трябва да плати новата санкция от 25 млн. евро, която ще бъде удържана от преките плащания за кампания 2011 година. България вече имала наложена глоба от 40 млн. евро за 2007 г. и 2008 г. заради пропуски в Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК) и за неактуализирана цифрова карта на нивите.
Въпреки новите обществени поръчки на земеделското министерство за заснемане на всички ниви в страната резултатът става по-добър, защото тези търгове на практика са за доработка на вече уж действащите програмни продукти в системата ИСАК. До момента са дадени десетки милиони, за да заработи тази система, но вместо това тя става още по-проблематична.
Отново имало фиктивно очертани земеделски земи на приближени до Мирослав Найденов едри арендатори. Преди повече от месец с друго писмо ЕК уведомила страната ни, че ще бъде санкционирана с въпросните 25 млн. евро, защото нерегламентирано е изплатила субсидии за кампания 2009-а.

Facebook logo
Бъдете с нас и във