Банкеръ Daily

Новини

Питаха Дянков за Шперплата

Съмнения относно уволнението на директори от Агенция Митници изразиха от БСП по време на петъчния парламентарен Контрол. от БС.
Вицепремиерът Симеон Дянков отговори, че
Извършените кадрови промени на служителите в Агенция Митници, които заемат ръководни длъжности са следствие на структурни реформи и подадени лични заявления Това заяви финансовият министър Симеон Дянков по време на петъчния парламентарен контрол в отговор на питане от Димитър Горов от Коалиция за България.
От началото на годината има сериозно затруднение със събирането на приходите в хазната. Говоря ай-вече за постъпленията от ДДС и митническите сборове. Хазната е на минус и това го доказва актуализацията на бюджета и намалението на приходите с 2 млрд. лева. На фона на всичко това, наскоро финансовият министър заяви, че има подобрение и събираемостта е повишена, както и това, че има пълно доверие на шефа на митниците Ваньо Танов. Недоумявам как след това изказване се наложи освобождаването на двамата заместник-директори на ведомството, при положение, че твърдите г-н министър, че те си вършат работата и събират заложеното по план, дори и повече. Това попита от трибуната червеният депутат Димитър Горов
Дянков уточни, че след решение на кабинета инспекторатите в приходните администрации бяха закрити, а част от функциите са преминали към финансовото министерство. Това е причината постът на началника на инспектората в митницте да бъде закрит. Сапс Шопов, който заемаше длъжността бе освободен. Относно Веселин Георгиев, който ръководеше митническото разследване и разузнаване, той беше преназначен като заместник-началник на Митница Русе. Това стана по негово лично настояване, тъй като семейството му живее е Русе. Красимир Николов напусна поста заместник-директор на Агенция Митници по взаимно съгласие, уточни финансовия министър. След кратка консултация с бившия финансист номер едно Пламен Орешарски, Горов попита Дянков какво точно значи по взаимно съгласие. Той обаче отказа да даде повече информация, като посочи единствено, че на мястото на Крсимир Николов е назначен Борислав Борисов, който ще отговаря за митническите режими и процедури, акцизите и информационните системи. Борисов работи в системата на митниците от 1995 година. През 2002 г. е директор на дирекция „Митнически режими и процедури, каза още Дянков.
Впрочем Красимир Николов, разпознат в медиите и с прякора Шперплата, уж се ползваше с доверието дори на вицепремиера. Председателят на РЗС Яне Янев упорито се заканваше да окове в белезници вече бившия заместник на Танов. Николов отговаряше за акцизите и последващия контрол, които са от изключителна важност за събираемостта на приходите. Нека припомним и че, основателно или не, именно Николов бе обект на проверка от страна на ДАНС и на прокуратурата. Конкретни резултати от проверките обаче така и не бяха оповестени. Според източници на Банкеръ Николов е трябвало да бъде уволнен дисциплинарно, но след кратки пазарлъци се стигнало до решението за раздяла по взаимно съгласие. Интересен е и фактът, че Николов бе дясна ръка и предшествениците на Ваньо Танов, включително и на компроментирания Асен Асенов. Според различни източници, в спецслужбите има няколко папки с данни за митнически измами, организирани от Николов през 2006 г., когато е бил заместник-шеф на РМД-София и дясна ръка на Христо Кулишев. Става въпрос за афера с внос на 600 контейнера китайски шперплат, ощетила бюджета с близо половин милион лева. Впрочем, оттам идва и изисканият му прякор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във