Банкеръ Daily

Новини

Петър Стоянов, с прякор Сумиста и Петър Атмаджов остават в ареста

Петър Стоянов, с прякор Сумиста и Петър Атмаджов, разследвани за участието си като помагачи в убийствата на търновския адвокат Петър Лупов, на шуменския бизнесмен Румен Рачев, както и за участието си в организирана престъпна група, ще продължат да пребивават в шуменския арест, съобщиха от пресцентъра на Апелативен съд – Варна. Днес състав на Апелативния съд потвърди законосъобразността на първоначалния арест както на 55 годишния Атмаджов, така и на сочения за лидер на престъпното сдружение 34 годишен софиянец Петър Стоянов. Сумиста се разследва и за помагачество, и подбудителство за убийството на Борислав Георгиев в София, подготвяно от март до началото на април 2008 година с Васил Костов, с Янко Попов, с Георги Георгиев и Райчо Стойнев. Стоянов не пожела да се изправи пред Варненския апелативен съд, а неговите интереси бяха защитавани от тримата му адвокати.
Въззивната апелативна инстанция потвърди изцяло изводите на Шуменския окръжен съд за определяне на най-тежката мярка за процесуална принуда. Втората съдебна инстанция споделя мотивите, че обвиненията, които са повдигнати на Атмаджов и Стоянов са за изключително тежки престъпления. За тях законът предвижда наказание от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор, или доживотен, без право на замяна. Към тези аргументи съдът прибави високата обществена опасност на престъпните деяния, както и обстоятелството, че те са осъществявани от организирана престъпна група, действала на територията на столицата, в Пловдив, Велико Търново и Шумен. Това мотивира съда за извода, че ако са на свобода, всеки един от двамата може да извърши друго престъпление, или да се укрие от наказателно преследване.
И този съд преценява, че събраните в хода на разследването многобройни гласни свидетелства, други материали, секретни справки, които изясняват позиционирането на СИМ картите, ползвани от групата, СРС, ДНК експертизи и други, по категоричен начин обосновават предположението, че както Стоянов, така и Атмаджов са автори на престъпните деяния, за които се разследват.
Защитата на Петър Стоянов и днес оспори компетентността на органа, повдигнал обвинението спрямо него. Апелативният съд остави без коментар това твърдение и уточни, че това са правомощия на държавното обвинение. Без уважение беше оставено и молбата на адвокатите на Сумиста да бъде назначена нова СМЕ, която да установи дали здравето на Стоянов позволява пребиваването му в арест. Защитата припомни, че само за 12 дни Стоянов е викал 28 пъти Спешна помощ в Следствения арест в Шумен. По този повод представителят на Апелативна прокуратура уточни, че всеки път лекарите не са намирали основание да отведат бившия спортист в болницата. Днес съдът се позова на заключението на СМЕ, изготвена на 29 септември, според която Петър Стоянов може да пребивава в следствения арест и да се лекува там медикаментозно.
Съдът отмина без коментар твърденията, че върху съдиите в България се оказва сериозен натиск от изпълнителната власт, която допуска безпрецедентно вмешателство в дейността на съдебната система.
Определенията на Варненския апелативен съд, с които бяха потвърдени арестите на Петър Стоянов и Петър Атмаджов са окончателни и не подлежат на обжалване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във