Банкеръ Daily

Новини

Петър Стоянов... раздели СДС

Парламентарната група на СДС реши в петък да не внася своя кандидатура за конституционен съдия. Това задълбочава разцеплението между депутатите от партията и нейния председател Емил Кабаиванов. След като премиерът Борисов предложи СДС да посочи кандидат за Конституционния съд, Кабаиванов обяви, че това ще бъде Петър Стоянов, президентът на България между 1997 и 2002 година. Той от своя страна поиска тридневен срок, преди да каже дали приема.


Народният представител Ваньо Шарков коментира, че хората от ГЕРБ искат някой друг да им измие срама. СДС не е изтривалка на други партии, допълни още той. Шарков разказа на журналистите, че според слуховете на заседание на Националния съвет на СДС в понеделник (26 ноември) някои депутати щели да бъдат изключени от партията. В това ръководство на СДС, за мое съжаление, има бъзльовци, които дори едно изключване не могат да направят като хората. Заради трохи от трапезата на ГЕРБ в момента са си заврели главите под масата, каза той.


Емил Кабаиванов стана председател на синята партия след вътрешен вот в средата на годината, на който получи около 300 гласа повече от Ваньо Шарков. Неговото избиране сложи край на Синята коалиция между СДС и ДСБ за участието в следващите избори. Тя обаче все още продължава да съществува като парламентарна група в Народното събрание.


Бившият председател на СДС Мартин Димитров категорично отрече възможността за изключване на депутати от синята партия. Демократична партия като СДС с демократично ръководство никога не би прибегнало до такива стъпки, така че са излишни медийните вълнения, смята той. Димитров отклони въпросите, свързани с Петър Стоянов, с обяснението, че все още няма официална кандидатура.

Facebook logo
Бъдете с нас и във