Банкеръ Daily

Новини

ПЕТЪР ДИМИТРОВ В АЗЕРБАЙДЖАН НА ПРЕГОВОРИ ЗА КАСПИЙСКИЯ ГАЗ

Министър Петър Димитров заминава на посещение в Азербайджан за участие в 15та юбилейна конференция и изложба „Каспийски нефт и газ от 2 до 5 юни 2008 г. Същевременно с конференцията в Баку ще се проведе първо заседание на смесена работна група за сътрудничество в енергетиката.
Освен участието на министър Димитров в официалната президентска церемония при откриването на изложението и в конференцията, където ще представи изказване на тема Енергийните потоци в Югоизточна Европа, в програмата на министъра са предвидени срещи с министъра на промишлеността и енергетиката, г-н Натиг Алиев и с министъра на икономическото развитие, г-н Гейдар Бабаев.
Основната цел на посещението е подписването на Протокол за намерения между МИЕ и Министерството на промишлеността и енергетиката на Азербайджан с клауза за започване на преговори между газовите компании на двете страни за доставка на природен газ. При посещението в България на Председателя на парламента на Азербайджан, Октай Асадов, бе договорено създаване на съвместна експертна работна група в областта на енергетиката, провеждане на съвместен бизнес форум в България, а също и принципна договореност за доставка на природен газ в рамките на квотата на България за газопровода Набуко.
По време на посещението на министър Димитров в Азербайджан ще се проведе заседание на съвместната работна група, на което ще се обсъдят възможностите за сътрудничество в областта на енергетиката и икономиката, в който като основна тема на сътрудничество е изведен сектора „природен газ и доставката на 1 млрд.м3/год. газ за България и региона. Както сте информирани, Министерският съвет днес взе решение да възложи на министър Димитров да проведе преговори с министъра на промишлеността и енергетиката на Азербайджан в областта на добива и транспортирането на природен газ и нефт, доставките на енергийни услуги и ресурси.
В състава на делегацията от българска страна ще вземат участие също представители на МВнР, на «Булгаргазхолдинг» и на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Членове на делегацията ще се срещнат с представители на Държавната петролна компания SOCAR.
През последната година отношенията между България и Азербайджан се развиват изключително интензивно. Проведени бяха посещения на най-високо правителствено ниво, на президента, на министър-председателя, на вицепремиера и министър на Външните работи. Външният министър на Азербайджан бе в София през април тази година, а Председателят на парламента - на 19 и 20 май. Във връзка с договореностите по време на посещението на министър-председателя бе създадена съвместна експертна работна група в областта на енергетиката, със съпредседатели – заместник-министри от българското министерство на икономиката и енергетиката и от азербайджанското министерство на промишлеността и енергетиката. С азербайджанската страна са договорени също провеждане на съвместен бизнес форум в България, организиране на 3-тата сесия на съвместната Междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество. При посещението на президента бе постигната и принципна договореност за доставка на 1 млрд. м3 природен газ. По време на посещение на министър Димитров в Гърция (5-7 май) бе постигнато принципно съгласие с гръцката страна за изграждане на LNG терминал и газопроводна връзка с българската газопреносна система и за доставка на природен газ от Азербайджан за България по газопровода Турция-Гърция-Италия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във