Банкеръ Daily

Новини

ПЕТЪР ДИМИТРОВ ГОТВИ СПИРАНЕ НА БИОЕТАНОЛА, АЛАРМИРАТ ПРОИЗВОДИТЕЛИ

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров и неговия екип подготвят промени в Закона за възобновяемите енергийни източници и биогоривата, с които на практика ще се спре производството на биоетанол в страната. Това каза председателят на Националната асоциация по биогорива в България (НАББ) Димитър Замфиров, съобщиха от асоциацията. Според него сегашния закон в частта за биогоривата не се изпълнява вече повече от една година. С готвените промени се цели „насърчаването” на производството и потреблението на биогорива в страната, но това ще се извърши чрез премахване на задължителното смесване на бензини с биоетанол. „Следователно се премахва биоетанолът от България“, каза Замфиров.
По думите му България е единствената страна в ЕС, която не използва биогорива. „Както вървят нещата след още една година, министъра на икономиката и енергетиката ще предложи да се премахнат изобщо биогоривата“, коментира председателят на НАББ. Според него никой в държавата не отчита факта, че сектора може да помогне на селското стопанство и опазването на околната среда. Чрез биогоривата може да бъде осигурен пазар на 500 хил. тона зърнени култури. Отделно биогоривата намаляват парниковия ефект. Производителите на биогорива у нас вече направиха голяма отстъпка като приеха намаляването на процента на биодизел, който задължително трябва да е смесен с нефтеното дизелово гориво от 5 на 2%. Но категорично не могат да приемат 5% биогорива да се достигнат в необозримо бъдеще, допълни Димитър Замфиров. Той каза, че при смесване на горивата с биоетанол, цената на бензина ще бъде поне с 10 ст. по-ниска от пазарните в момента.
По повод становище на „Лукойл България“, че не може да смесва произвеждания от него бензин с биоетанол, от НАББ са се обърнали към Европейската асоциация по биоетанол. Нейният председател Роб Виерхоут е изпратил официално писмо до българската асоциация по биогорива. В него се казва, че използвайки компонент за блендиране с кислородсъдържащи съединения, това е само един от начините за превръщане на етанола в петрол. Около 75% от използвания етанол в петрола в Европа, влиза в петрола чрез етил-третичен-бутил етер. През 2008 г. повече от 2 милиарда литра етанол са били използвани по този начин в Европа.
Все още е сравнително лесно да направиш компонент за блендиране с кислородсъдържащи съединения и водещите петролни компании правят годишно около 20 млн. тона от него, повечето от който изнасят за САЩ или Африка. Ако „Лукойл България“ не иска да използва етил-третичен-бутил етер, защото няма такава инсталация или защото не се произвежда в България или в близък район, тогава те биха могли да смесят етанола директно от следващия месец“, се посочва в писмото на Виерхоут. През месец май новия европейски закон за качествените стандарти при горивата ще се публикува. Той ще позволява директно смесване, т.е. превръщане на етанол в гориво без да е нужен компонент за блендиране с кислородсъдържащи съединения. Новият закон също позволява смесване до 10%, вместо досегашните 5%, пише още председателят на европейската асоциация по биоетанол.

Facebook logo
Бъдете с нас и във