Банкеръ Daily

Новини

Печатница за фалшиви пари бе разбита в София

Печатница за фалшиви пари бе разбита в София при съвместната операция на ГДБОП, под ръководството на зам. градския прокурор Роман Василев и със съдействието на Европол, Евроджъст, Сикрет Сървис и испанските служби. Задържани са сериозни суми в различни валути - лева, евро и долари– готови и в различен стадий на подготовка. Трима души са заловени след сделка с ментетата
В хода на акцията, в района на Немската гимназия в столицата, е атакувано ателие за производство на фалшификатите, собственост на софиянеца Б.П. (46 г.), вече осъждан за фалшифициране на евробанкноти. 5-годишеният му изпитателен срок по същата присъда е изтекъл през февруари.
Вчера по обед той имал сделка със сръбския гражданин И.Р. (38 г.), на когото предал 20 хил. подправени евробанкноти с номинал 50. След покупко-продажбата сърбинът е задържан с фалшивите пари. Скоро след това в офиса на Б.П. пристигнали антимафиотите и го заварили докато поставял холограмни знаци на вече отпечатани фалшиви евро купюри.
При обиск в помещенията на печатницата са намерени и иззети над 150 хил. напълно готови фалшиви щатски долара, над 150 подправени банкноти с номинал 50 лв., над 200 фалшиви отпечатки на банкноти от по 100 евро и още 900 евробанкноти по 50 евро – всичките в различен стадий на изработка.
От производствената база са иззети и компютърни конфигурации с предпечат на банкноти и фалшиви документи за самоличност.
Антимафиотите открили и предпечатна подготовка за 50 лв, 50 и 100 евро, клишета за полагане на релеф върху банкнотите-менте, офсетна машина, нож за рязане, топъл печат за поставяне на холограмни стикери, материали за сито-печат. Иззети са и намерените над 371 пластики (за банкови карти) с магнитна лента, някои от тях – с логото на една от световните картови компании, устройства за манипулиране на банкомати, заготовки за корици за дипломи за завършено образование, визи, печати на поделение на държавна институция и районни управления на МВР- София.
Близо до печатницата е задържан и помощникът на Б.П. – 41-годишен мъж с инициали Н.С. , също осъждан за фалшифицирне на пари. В копирен център в кв. „Стрелбище”, собственост на Н.С., са намерени и иззети фалшиви банкноти от 100 долара, лого на банкова карта и пластики с надпис (на други две световни картови компании), фолиа с имитация на воден знак за евро банкноти, компютърни конфигурации и други материали и вещи, свързани с престъпната дейност.
Неутрализираната група е изработвала евро банкноти, разпространявани на територията на Гърция, Белгия, Германия, Испания и други страни от ЕС.
Процесуално-следствените действия продължават и днес. Предстои днес да бъдат повдигнати обвинения на тримата задържани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във