Банкеръ Weekly

Новини

Павлова: Забраняваме строителството върху дюни

Ще направим законодателни промени, с които да се забрани строителството върху дюни. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, след като заедно с премиера Бойко Борисов и министрите на околната среда и земеделието Нона Караджова и Мирослав Найденов се срещнаха с представители на екоорганизации. С промените ще се прецизира дефиницията на това - какво са дюниldquo;, допълни Павлова. Тя уточни, че регионалното ведомство има една година, за да нанесе на кадастралната карта всички дюни. Промени ще има и в Закона за горите, както и влезлите вече в сила Подробни устройствени планове, стана ясно още след срещата, която се проведе в Министерския съвет.


Идеята за нормативни промените идва, след като в края на миналата година избухна скандал, свързан с продажбата на 29 дка дюни край Несебър на занижени цени, върху които трябваше да бъдат изградени 122 жилищни сгради.


Ще бъде създадена парламентарна анкетна комисия, която да разследва случаи като този в Несебър, като работата й ще е достъпна за медиите и неправителствените организации, допълни Павлова.


Създаването и бе лансирана тази сутрин в телевизионно интервю от премиера Бойко Борисов. Ще предложа на нашата партия в парламента да направим анкетна комисия. Такао се солидаризирам с исканията на Сергей Станишев и в нея ще се разгледат всички сделки от 2003 година досега. В тази комисия да има само един представител на ГЕРБ, всички други да бъдат от другите партии в парламента, заяви Борисов.


След като по-рано днес стана ясно, че заради скандала премиерът реши да отстранени директора на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) Бисер Дачев, сега с поста си ще се раздели и шефът на Регионалната инспекция по опазване на околната среда в Бургас Бойко Георгиев. Това стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите Нона Караджова.


Тя изтъкна големия си принос за това все още да има незастроени части по българското Черноморие. bdquo;Ако не бях предприела действия, през август - септември 2009 г. щеше да е застроено цялото Черномориеldquo;, заяви Караджова. Тя даде Камчийски пясъци като пример за спасени от булдозерите терени.


bdquo;Върнати за преразглеждане са и общите устройствени планове на Поморие, Созопол, Царево, където се водят съдебни делаldquo;, допълни още Караджова. Тя посочи, че през 2007 г. не е направено нищо за картографирането на защитените зони и реално то е започнало едва след средата на 2009-аldquo;, обясни екоминистърът. Според нея огромното закъснение през 2007, 2008 и 2009 г. е било наваксано успешно по време на нейното управление и процесът вече върви към своя край.

Facebook logo
Бъдете с нас и във