Банкеръ Daily

Новини

Павлова: Няма да се строи на дюните край Несебър

Отменя се разрешението за строеж върху 29-те декара дюни край Несебър. Това заяви пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която посети района.


Разрешителното за изграждането на 122 жилищни сгради върху спорния терен е отменено, тъй като е незаконосъобразно, добави Павлова. То е било издадено от главния архитект на Несебър абсолютно незаконно, без технически и идейни проекти. По думите на регионалния министър в искането за строителство нямало дори техническа инфраструктура, улици, ВиК, електричество, трафопост, собствен водоизточник и заустване на отпадъчните води. Разрешението е направено по т. нар. четвърта категория, където не е нужно да има такава техническа инфраструктура, за да се заобиколят изискванията на закона. Затова общината и главният архитект Валентин Димов ще бъдат глобени между хиляда и три хиляди лева.


Павлова подчерта още, че одобряването на Подробния устройствен план от Общинския съвет на Несебър и издаването на разрешението за строеж е станало през август 2007 година само за три дни.


В тази връзка премиерът Бойко Борисов е сезирал днес главния прокурор за проверка на всички разпоредителни сделки с държавна и с общинска собственост от 2004 г. досега и на издадените разрешителни по тези сделки от държавните и общински органи. Отново по негово разпореждане Павлова ще направи работна група за промяна в законите, които се отнасят до строежа върху защитените зони и територии, включително и върху дюните. Премиерът е разпоредил и създаването на три регионални комисии - за областите Бургас, Варна и Добрич,- които да проверят дали там има строежи на аналогични терени, съобщи още Павлова. Подробните устройствени планове на всички крайморски общини се правят от ЕТ Архитект Калин Тихолов и ще е интересно дали прокуратурата ще провери това съвпадение, каза още Павлова. Тя добави, че досега проверките по казуса са били саботирани от общината.

Facebook logo
Бъдете с нас и във