Банкеръ Daily

Новини

Патрирах Вартоломей Първи се срещна с кмета на Бургас

„За мен е голяма чест да бъда тук. Много се радвам, че денят на посещението ми в Бургас съвпада с рождения ден на кмета на града Димитър Николов. Пожелавам ви много години със същата сила и ентусиазъм да водите народа на Бургас и да повишавате неговото благосъстояние. По стълбите видяхме проектите, които сте реализирали в града. Пожелавам ви успех и да направите още много за съгражданите ви. Молитвите на цялата църква винаги ще ви съпровождат и помагат. Нека Бог да благослови Бургас”. С тези думи Негово Светейшество Вартоломей Първи, Архиепископ на Константинопол – Новия Рим и Патриарх Вселенски се обърна към кмета на Николов днес при посещението в кабинета му. Програмата на духовният водач и премиера Бойко Борисов бе променена по тяхно желание, за да поздравят бургаския кмет. На срещата в Община Бургас бяха още сливенският митрополит Йоаникий, митрополитът на Александруполис Антимос, Архимандрит Бартоломей, министър Божидар Димитров, Н.Пр. посланикът на Република Гърция Данай Магдалини Куманаку. „Ваше светейшество, високо оценяваме посещението ви в България. Това е начин да покажем на българското православие, че държавата изключително цени своята православна църква”, каза премиерът Борисов. От своя страна Вселенският Патриарх заяви, че високо цени помощта на българското правителство към православните църкви.
„България има премиер, който разбира, че само добросъседските отношения могат да ни избавят от кризата и че само чрез взаимодействие между държавите може да има стабилност на Балканите”, заяви Негово Светейшество Патриарх Вартоломей. При влизането си в Община Бургас той и премиерът Борисов разгледаха изложбата с проектите, които са реализирани през последните години в града. Бургаският кмет запозна Вселенския Патриарх с факта, че общината и правителството подпомагат изграждането на 5 нови църкви в Бургас, между които и големия църковен комплекс в „Меден рудник”. Николов подчерта, че Бургас е първият град в България, който въведе часове по православие в училищата. В момента 2000 деца в Бургас се обучават по тази програма, като амбицията е догодина техният брой да се увеличи.
Бургаският кмет подари на Негово Светейшество Вартоломей почетната статуетка на закрилника на града Св. Николай Чудотворец.

Facebook logo
Бъдете с нас и във