Банкеръ Daily

Новини

Парламенът забрани присъствието на деца до 18 години в заведения, където се пуши и в ресторанти с обособени места за пушене

Да се забрани присъствието на деца до 18 години в заведения, където се пуши, както и в обособените места за пушене в по-големите ресторанти. Това гласят промени в Закона за здравето, приети на второ четене от праламента. Глобата за нарушение е от 200 до 400 лева, а ако нарушението е извършено от едноличен търговец ще се налага имуществена санкция от 400 до 800 лева. Отговорността е на собственика на заведението, ако е допуснал присъствието на деца. Депутатите решиха, че обособената площ за пушене трябва да е по-малка от половината от съответната обща площ.
Досега деца между 14- и 18-годишна възраст можеха да посещават нощни заведения след 22.00 часа, но с придружител. С приетата промяна, дори да има по-възрастен с тях, те няма да имат право да влизат в нощните заведения, в които се пуши. С измененията се даде възможност на собствениците на заведения с площ до 50 кв. м сами да решават дали клиентите могат да пушат, или не, а в по-големите заведения трябва да има обособени части за пушачите, които трябва да са по-малки от половината от общата площ.
В заведенията за хранене и развлечения с изцяло нощен режим на работа се допуска тютюнопушене без обособяване на самостоятелни помещения. В сградите, в които има помещения с обособени работни места, работодателите могат да определят със заповед специално обособени самостоятелни помещения, които са предназначени само за пушене.

Facebook logo
Бъдете с нас и във