Банкеръ Daily

Новини

Парламентът вдигна забраната пред българите с големи задължения да пътуват в чужбина

Депутатите приеха на второ четене поправката в закона за българските документи за самоличност, внесена от заместник-председателят на НС Христо Бисеров от ДПС. Поправката беше приета без дебати и беше подкрепена от 107 депутати. Трима бяха против, а двама се въздържаха.
Предложението на Христо Бисеров предвижда отпадане на изискването на чл. 75, т 5 , който гласи, че не се разрешава напускане на страната на лица, които не изпълняват подлежащ на принудително изпълнение съдебен акт, по силата на който са осъдени да заплатят парично задължение в големи размери към български физически и юридически лица или чуждестранни лица, освен ако не представят надлежно обезпечение.
В мотивите си за падането на забраната Христо Бисеров обяви, че досега действащата забрана противоречи на ДИРЕКТИВА №2004/38/ЕО на Европейския парламент и на Съвета на Европа от 29.04.2004г и на практиката на Съда на Европейските общности в областта на гражданството и свободното движение на лицата, според която държавите-членки не могат да ограничат свободното движение на гражданите, освен на основания, касаещи нарушаване на обществения ред.
Още преди гласуването поправката получи одобрението на МВР. НАП и Камарата на частните съдебни изпълнители се обявиха против.

Facebook logo
Бъдете с нас и във