Банкеръ Daily

Новини

Парламентът създаде анкетна комисия за корупционите скандали

След дълъг спор парламентът създаде анкетна комисия, която да разследва корупционните скандали в страната от последните години. Тя бе предложена от лидера на Ред законност и справедливост Яне Янев и бе подкрепена от групата на ГЕРБ, Синята коалиция, bdquo;Атакаldquo; и независими народни представители. Коалиция за България и ДПС бяха против.


Новата анкетна комисия ще бъде съставена от 13 депутати, като шестима ще бъдат от ГЕРБ, по двама - от левицата и ДПС, по един - от Синята коалиция и Атака, и един независим. Срокът на работата й ще бъде шест месеца.


По думите на вносителя на предложението Яне Янев комисията трябва да разследва конкретни корупционни схеми и публични скандали, придобили общественост под названията bdquo;СПИН скандалldquo;, кръгът Фронтиер, bdquo;хидровъзел Цанков камък, bdquo;източване на БДЖ, bdquo;АЕЦ Белене, bdquo;Арсенал- Казанлък, bdquo;Сливенгейт и други.


Според Янев такава комисия няма аналог в 22-годишния преход на страната. Лидерът на РЗС подчерта, че това е парламентарна комисия, а не трибунал и всеки ще има възможност да се защити. Единствено парламентът може да се произнесе по случаите за корупция по високите етажи на властта, каза Янев при представяне на мотивите. По думите му комисията няма да разглежда случаи, по които съдът вече се е произнесъл. Фокусът ще са случаи с прекратени преписки.


Според Янев години наред се пренебрегват журналистически разследвания за злоупотреби на управляващите през годините на прехода. В последния мониторингов доклад на ЕК се посочва, че резултатите от борбата с корупцията по високите етажи на властта не са задоволителни. Този въпрос е възлов и ако не бъде адекватно разрешен, каквито и да е било мерки ще са без ефектrdquo;, каза още депутатът от РЗС.


Предложението на Яне предизвика острата реакция на депутатите от БСП и ДПС.


За пореден път управляващите обслужват проява на хиперактивност от страна на Яне Янев, заяви от своя страна депутатът от Коалиция за България Ангел Найденов. Имаме не просто провокация към управлението. Прочитът на искането на Яне Янев може да бъде и това, че управлението е некадърно и за три години не е успяло да разкрие тези случаи на злоупотребиrdquo;, каза още Найденов. Според него това, което предстои да се случи, е подигравка към парламента. bdquo;Това е провокация срещу нормалността. Зад тази активност стоят предизборните сметки на г-н Янев. Стоят интересите на онези, които са готови отново да му дадат пари за предстоящите избори. Но не е ясно защо нормалните хора от мнозинството приемат ролята на наивници и са съгласни да участват в този циркldquo;, заяви още Найеднов. Той призова управляващите да не стават смешни и да отхвърлят предложението.


bdquo;ГЕРБ не търсят справедливост, не търсят възмездие на корупционните схеми, търсите окепазяване и съсипване на имиджа на опонентите в една предизборна ситуацияldquo;, заяви от своя страна депутатът от левицата Корнелия Нинова. ОТ БСП смятат още, че ако все пак бъде създадена такава комисия, тя трябва да се занимава не само с бившите управляващи, а и със сегашните.


Според Четин Казак от ДПС е станало традиция едни и същи лица, докато не успеят да оглавят някаква комисия, да се чудят какво да съчинят. Не стимулирайте творчеството на Яне Янев. Ако депутатите имат някои данни, които не са били известни на прокуратурата, нека да й ги представи и тя ще прецени дали да възобнови делотоrdquo;, каза още Казак.


Въпреки разгорещените дебати предложението за създаване на комисията бе прието от Народното събрание с гласовете на 125-ма депутат. bdquo;Притивldquo; бяха 53-ма, а само един се въздържа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във