Банкеръ Daily

Новини

Парламентът прие предложението на депутата Николай Пехливанов за въвеждането на професионални домоуправители

Физически или юридически лица, които не са собственици на имоти в дадена сграда, ще могат да поемат функциите на домоуправители. Предложението на депутата от „Атака” Николай Пехливанов беше одобрено днес от Народното събрание при първото четене на промените в Закона за етажната собственост. Професионалните домоуправители ще извършват по занятие управление на недвижими имоти и ще бъдат вписани в регистър към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, предвиждат промените.
Наличието на професионални управители ще повиши качеството на управление и поддържане на сградите като цяло и ще елиминира възможността за възникване на междусъседски конфликти, коментира Пехливанов. Подобна практика съществува в почти всички европейски държави, които постепенно са преминали от доброволен принцип на управление на етажната собственост, какъвто съществува в България, към професионално управление.
Предложението на депутата е професионалните домоуправители да бъдат вписани в публичен регистър към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, от който всеки да може да черпи информация за физическите лица и фирми, които имат право да извършват тази дейност. Наличието на регистър ще бъде и гаранция за собствениците, които решат да наемат такива лица, посочи Пехливанов. Впоследствие регионалното министерство ще определи минималните критерии за заемането на подобна длъжност.
Друго предложение, одобрено на първо четене, е за въвеждането на функцията на временен управител за новопостроените сгради. Целта е да се преодолее административния вакуум в управлението им, който възниква от тяхното въвеждане в експлоатация до избора на управител от общото събрание.
Сдруженията на етажната собственост ще се създават само за участие в ползването на европейските фондове за саниране, одобриха още народните представители. Те няма да могат да се „ползват” от комуналните дружества, които да се обръщат към тях за плащане на общи и непокрити сметки за вода, парно и други услуги. Това е изключително важно, тъй като спъва ефективното създаване на сдружения, коментира Николай Пехливанов.
Други промени в закона касаят санкциите за неизпълнение на ангажиментите на домоуправителите и етажните собствености. Николай Пехливанов предлага наказания да не се налагат до 30.09.2011 г. и времето да бъде използвано за насърчаване на самоинициативността на гражданите.
„Въпросът за ефективното управление на етажната собственост е изключително важен, тъй като само за тази година се предвиждат около 70 млн. лв. за саниране на сградния фонд. Същевременно имаме не повече от 10 сдружения на етажната собственост в цялата страна, което е предпоставка тази дейност да се провали”, апелира Пехливанов. „Чрез измененията в закона търсим именно вариант да премахнем пречките пред ефективното му приложение”, допълни той.
На първо четене народните представители одобриха и проекта за изменение и допълнение на Закона за изменение на етажната собственост, внесен от Министерски съвет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във