Банкеръ Daily

Новини

Парламентът отваря врати за граждани на 1 ноември

Народното събрание отваря врати за граждани на 1 ноември от 10 до 16 часа. За всички, които желаят да разгледат сградата на парламента на пл. „Народно събрание” и да научат повече за историята и дейността на институцията, входът е свободен. Посетителите ще могат да видят и две представителни експозиции, които гостуват на парламента - „Колекция стари майстори” (от златния фонд на Общинска галерия – Кърджали) и ”Род, семейство, Отечество” на Регионалния исторически музей – Пловдив, съобщиха от пресцентъра на парламента.
Инициативата - част от проявите, с които тази година се отбелязва 130-та годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция, е посветена и на 1 ноември – Деня на народните будители.
Първият посетител ще бъде посрещнат в 10.00 часа на централния вход на парламента от председателя на Народното събрание Цецка Цачева.
В 10.30 часа в пленарната зала ще започне открита дискусия на тема „Строителите на Съвременна България. Будителите и Народното събрание”. Специални гости на събитието ще бъдат учители и ученици от Националната гимназия за древни езици и култури Константин Кирил Философ. Участниците ще бъдат приветствани от председателя на парламента Цецка Цачева. Лектор и модератор на дискусията ще бъде народният представител доц. Веселин Методиев.
Гражданите ще имат възможност да посетят пленарната зала на парламента, както и залите „Изток” и „Запад”, в които заседават парламентарни комисии и се провеждат публични прояви, свързани с дейността на Народното събрание. Най-малките гости ще получат екземпляр от информационно-образователната брошура “Първият парламент на България”.
На всеки 30 минути в пленарната зала ще бъде излъчвана аудио-визуална презентация за историята и дейността на Народното събрание.
„Денят на отворените врати” е част от политиката на Народното събрание за образователна комуникация и диалог с гражданското общество.

Facebook logo
Бъдете с нас и във