Банкеръ Weekly

Новини

Парламентът гласува промени в Закона за енергетиката

Парламентът прие да бъде удължен ценовия регулаторен период за цените на дружествата в сектор Електро- и топлоенергетика до 31-ви юли тази година. Причината за промяната, е че предишният регулаторен период изтича в края на този месец и има опасност от първи юли сектор Енергетика да остане без цени и регулаторна рамка. Според депутата от лавицата Явор Куюмджиев, това би довело до хаос. Общо 115 народни представители подкрепиха единодушно решението.


Начинът за компенсиране на невъзстановяемите разходи да се определя по механизъм за разпределение на тези разходи по прозрачен начин между крайните клиенти, присъединени към електроенергийната система и/или по друг ред, предвиден в закон, решиха още народните представители.


Националната електрическа компания вече ще купува тока, произведена от ВЕИ, бе друга промяна, приета от Народното събрание. bdquo;Този текст регулира една голяма несправедливост в системата, въведена при предишните управляващи, заяви Куюмджиев. Той визира ограничението, според което различните регионални доставчици на електроенергия бяха задължени да закупуват ток от ВЕИ. Това създаваше диспропорции в цялата енергийна система. С този текст се консолидират разходите в системата в обществения доставчик, който от своя страна ще получи достъп до приходи, които да компенсират тези разходи, каза още социалистът. Според него по този начин ще се гарантира прозрачност на системата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във