Банкеръ Daily

Новини

ПАРИТЕ ЗА ЗДРАВЕ ПАК НЕ СТИГАТ

Здравноосигурителните вноски ще скочат от 6 на 12% през 2007 г., заяви доц. Атанас Щерев, член на парламентарната здравна комисия на редовното й заседание в четвъртък (27 октомври). Увеличението ще стане реалност, ако бъде приет проектобюджетът за здравеопазване предложен от Министерството на финансите. Предвижда се той да бъде едва 4.19% от БВП вместо поисканите 4.9 процента. Повишението на здравните вноски ще бъде основната причина за сътресение в сегашното правителство, каза още Щерев.
Министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски, който също присъстваше на заседанието на комисията, подчерта, че няма да подкрепи сегашния вариант на бюджета. Няма да има възможност за закупуване на животоспасяващи лекарства, ще се получи прекъсване на терапевтичните схеми и недостиг на капиталови разходи, предупреди министърът.
При реални нужди от 130 млн. лв. за 130 скъпоструващи лекарства са отделени едва 65 млн. лв. - 62 млн. са необходими само за терапевтично лечение. В проекта на Министерството на финансите е заложено и 10-процентно съкращение на държавните служители в сферата на здравеопазването. Значително намаляват парите за психиатриите, за центровете за обществено здраве, домовете за медико-социални грижи и хематологичните центрове.
След направената проверка на 16 болници са констатирани злоупотреби от страна на девет болнични заведения на стойност между 100 и 120 млн. лева. Вместо да бъдат закупувани лекарства и консумативи, парите са били пренасочвани като капиталови плащания и са използвани главно за ремонти. Гайдарски поиска да бъдат отстранени техните шефове, тъй като дългът им формира 93% от общите дългове на болниците в страната. Министърът даде за пример лечебно заведение, което е натрупало дълг от 14 млн. лева. Той е изплатен от бюджета, но болницата прави нов на същата стойност само за първите шест месеца на 2005 година.
Радослав Гайдарски предложи на парламентарната комисия да бъдат разсрочени плащанията на длъжниците на здравноосигурителни вноски до 31 декември тази година. Според проучване на Националноосигурителния институт става въпрос за около 1.2 млн. души.
Ралица Христова

Facebook logo
Бъдете с нас и във