Банкеръ Daily

Новини

Парите за кино в бюджета на Министерството на културата ще бъдат категорично гарантирани

В дневния ред на насрочената за 9 март 2011 г. следобед работна среща с организациите в областта на филмовата индустрия ще се обсъжда предложение на министъра на културата Вежди Рашидов разходите за киното да се определят като процент от общия бюджет на Министерството на културата и да не се допуска този процент да се намалява. Информацията е от пресцентъра на министерството. По този начин справедливо ще бъдат защитени интересите на българското кино и ще се гарантира неговото финансиране.
Предложението на министър Рашидов ще бъде обсъдено първо с представителите на киносредите в работната група, след това ще бъде представено на вниманието и на другите сектори на изкуството и културата. След като бъде одобрено от работните групи, предложението ще бъде облечено в законова рамка.
От влизането си в сила досега Законът за филмовата индустрия никога не е бил изпълняван с пълния размер на субсидията, предвидена в него за филмопроизводство. Както е известно, министър Рашидов категорично и многократно настояваше в бюджета за 2011 г. парите за кино да бъдат в размер на 17.7 млн. лева, но осигурената от държавата сума засега е 10.1 млн. лева.
Заради невъзможността на бюджета да покрие субсидията за кино в пълния й размер, парламентът прие в края на миналата година изменения в Закона за филмовата индустрия, съгласно които ежегодно при възможност се предвижда сума за до 7 игрални филма, до 14 пълнометражни документални филма и до 160 минути анимация. Въпреки че законодателят не е имал предвид нула филми, каквито притеснения изразиха някои от кинодейците, като творец и като министър Вежди Рашидов споделя тревогата им за филмопроизводството и търси решение на проблема.
В момент, когато съвременното българско кино набира скорост, поставя зрителски рекорди и печели престижни награди, трябва да се намерят пари за филмопроизводство. Ето защо министър Рашидов предлага средствата за филмопроизводство да се определят като процент от общия бюджет на Министерството на културата и този процент да не може да се намалява, но да може да расте.

Facebook logo
Бъдете с нас и във