Банкеръ Daily

Новини

Папа Франциск е личност на годината на списание Тайм

Папа Франциск е избран за Човек на годината на американското списание Тайм, съобщиха световните агенции. Резултатът от класацията вече е публикуван на сайта на списанието.


Редакцията на Тайм смята, че именно главата на римокатолическата църква е оказал най-голямо влияние на световните събития през отиващата си година.


Рядко се случва нов актьор на международната сцена да привлече толкова голямо внимание толкова бързо, както сред младите, така и сред по-възрастните, както сред вярващите, така и сред скептиците, обясни главният редактор на Тайм Нанси Гибс .


На сайта на списанието се посочва, че първият папа от страна извън Европа от 1200 години насам е започнал да трансформира църквата, което измерва промяната в столетия.


Говорителят на Ватикана отец Федерико Ломбарди каза, че папата не търси слава или успех, но определено ще е щастлив, ако признанието помогне за разпространяването на божиите послания.


Положителен сигнал е, че едно от най-престижните отличия в международните медии се дава на някой, който прогласява пред света духовни, религиозни и морални ценности и издига мощен глас за мир и по-голяма справедливост, допълни Ломбарди.


На второ място в годишната класация на Тайм е бившият сътрудник на Агенцията за национална сигурност Едуард Сноудън, на трето - активистката на американското движение за правата на сексуалните малцинства Едит Уиндзор, а на четвърто - сирийският президент Башар ал Асад.

Facebook logo
Бъдете с нас и във