Банкеръ Daily

Новини

Пакистанският доктор, помогнал за залавянето на Бен Ладен, проговори

Пакистанският лекар, помогнал на ЦРУ за локализирането на Осама бин Ладен, не е знаел , че е замесен в убийството на бившия лидер на Ал Кайда, предаде Би Би Си.


Доктор Шакил Африди бе осъден на 33 години затвор през май за организирането на фалшива кампания за ваксинация, вследствие на която разузнаването на САЩ е разкрило скривалището на Бин Ладен на пакистанска територия.


В първото си изявление след ареста Африди заяви за агенция Fox News, че не е смятал, че трябва да бяга след убийството на лидера на Ал Кайда.Той не подозирал, че ЦРУ е по петите на Бин Ладен. По-късно обаче е бил отвлечен от пакистанското разузнаване, които го измъчвало, обвинявайки го, че е американски шпионин, разказа още лекарят.


Медикът бе обвинен, че е организирал фалшива кампания за ваксинация срещу хепатит Б, за да вземе ДНК проби от хората в района на пакистанското градче Аботабад, където Бин Ладен бе намерен и убит. Африди излежава присъдата си в затвор в Пешавар, където е бил потърсен за интервю по телефона. То бе публикувано в навечерието на честването на единадесетата годишнина от терористичните атаки в САЩ от 11 септември. Изявлението дойде и след потвърждението за убийството на вторият човек в йерархията - Абу Яхия ал Либи от сегашния лидер на терористичната организация Ал Кайда Айман аз Зауахири.


Междувременно братът на Зауахири заяви за Си Ен Ен, че е готов да води преговори между Запада и ислямистите за прекратяване на конфронтацията.


От Вашингтон призоваваха Исламабад да освободи лекаря, твърдейки, че действията му са били в интерес и на двете страни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във