Банкеръ Daily

Новини

ОВЧАРОВ ВЕЩАЕ ПРОБЛЕМИ СЪС СИГУРНОСТТА НА ЕЛЕКТРОСНАБДЯВАНЕТО

Приетата преди три години от парламента енергийна стратегия не се спазва, заяви министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров на среща с представители на Асоциацията на чуждестранните инвеститори в България (БИБА). Проблеми има и в трите разписани в документа елемента - сигурност на доставките, конкурентност и опазване на околната среда.
Спирането на III и IV блок на АЕЦ Козлодуй през 2006 г., както и забавянето на модернизацията на ключови енергийни мощности като ТЕЦ Марица-изток 2 и ТЕЦ Марица-изток 3, ще доведе до тежки проблеми с гарантиране на сигурността на електроснабдяването вътре в страната, отбеляза Овчаров. За тази опасност впрочем в. БАНКЕРЪ предупреждава отдавна. Енергийният министър потвърди и друга прогноза на вестника: през 2007 и 2008-а България няма да може да изнася електроенергия, въпреки че за тази година ще бъде достигнат рекорден експорт от 7.5-8 млрд. киловатчаса,.
Румен Овчаров сериозно разкритикува и политиката на предишното правителство по отношението на преструктурирането на българската енергетика. Според него е бил избран погрешен метод за създаване на конкуренция между отделните предприятия вътре в страната, а не в регионален мащаб. Той разкри, че във ведомството му се обсъжда възможността за консолидиране на ресурсите в енергетиката и създаване на една по-голяма компания, която да е сериозен играч в енергийния пазар на Балканите.
По думите на Овчаров много от чуждестранните инвеститори искат сроковете на проектите им да се предоговарят, а предварително заложените в конкурсната документация критерии - да се променят. Подобна била ситуацията при изграждането на новото софийско летище, рехабилитацията на аутобаните и сделките за ТЕЦ Варна и Топлофикация - Русе.

Facebook logo
Бъдете с нас и във