Банкеръ Daily

Новини

Овчаров: Искът на Русия за АЕЦ Белене е заради прекратения договор

Искът на Русия не е за това, че са сключвани договори. Искът на Русия е за това, че е прекратен договорът. Отговорността за прекратяването на договора е изцяло на това правителство. Плащаме цената на бодряшките простотии, направени от правителството на Бойко Борисов. Това заяви в парламента депутатът от Коалиция за България Румен Овчаров по повод финансовите претенции от 1 млрд. евро на руската страна след отказа да строим АЕЦ Белене. Според Овчаров управляващите се държат все едно ги е ударила мотиката по главата.


bdquo;Сетиха се, че когато си поръчал оборудване, когато си платил аванс за това оборудване, когато то е произведено, естествено е да се поискат парите за негоrdquo;, отбеляза депутатът. Той добави, че скоро ГЕРБ ще се сетят още, че проектното финансиране е хубаво нещо, когато проектът се реализира. Тогава от реализацията на продукцията започва да се плаща финансовият ресурс, който е привлякъл. Когато обаче проектът не се реализира, всички разходи остават за сметка на този, който го е започнал. bdquo;Това е държавната компания НЕК. Всички разходи оттук нататък ще се плащат от НЕК, тоест от българските гражданиrdquo;, обясни Овчаров. Той изтъкна, че първите 700 млн.лв. българите вече започнаха да ги плащат от тазгодишното увеличение на цената на електроенергията. Депутатът от левицата изчисли, че годишно bdquo;успехитеrdquo; на ГЕРБ ще струват на хората около 2 млрд. лева.


Румен Овчаров коментира посочи, че не е изненадан от опитите на СДС да се прикачат към ГЕРБ по темата. Депутатът напомни, че непрекъснато се повтаря стратегията на Бойко Борисов. bdquo;Когато не може да отговориш на някой въпрос, когато си се провалил в нещо, започваш да обвиняваш ndash; дали този преди теб, дали този след теб или този до теб ndash; за да прехвърлиш отговорността. Тази стратегия очевидно не работиrdquo;, заяви Овчаров. По повод на идеята на десните договорите за Белене да се проверяват отново, депутатът от левицата подчерта, че договорите вече са били разследвани от т.нар Комисия Станишев. Той припомни, че миналата година е имало проверка и на Държавната финансова инспекция. bdquo;Южен поток е изгоден за Българи проект, както и проектът Белене. По- евтин проект от Белене няма не само в Европа, но и в светаrdquo;, каза още Овчаров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във