Банкеръ Daily

Новини

Отварят квотната борса за производители на краве мляко

Държавен фонд bdquo;Земеделиеrdquo; стартира процедурата за покупко-продажба на индивидуални млечни квоти на фиксирани цени или т.нар. bdquo;квотна борсаrdquo;. Тя се прилага в България за четвърта година.


Всеки производител може да притежава както квота за доставки ndash; всяка доставка на мляко до изкупвач, така и квота за директни продажби ndash; всяка продажба или предаване на мляко, която се извършва директно от производителя към потребителя. За настоящата квотна 2012-2013 година министърът на земеделието и храните утвърди със заповед фиксирана цена от 0,01 лева за килограм мляко за доставки и 0,01 лева за килограм мляко за директни продажби. Миналата година фиксираната цена на килограм беше с 0,06 лева по-висока.


Млекопроизводителите, които искат да купят индивидуална млечна квота могат да подават заявления в Областните дирекции на ДФЗ ndash; в отделите bdquo;Прилагане на схеми и мерки за подпомаганеrdquo; по адрес на регистрация на физическото или юридическо лице. Образци на заявленията са публикувани на сайта на фонда.


Покупко-продажбата на квоти е част от квотната система, въведена в страните от Европейския съюз. Нейната цел е да постигне оптимален баланс между търсенето и предлагането на мляко и млечни продукти. Чрез т. нар bdquo;квотна борсаrdquo; млекопроизводителите, които искат да разширят дейността си на пазара могат да купят допълнително количество квота, а тези които не могат да ги реализират имат възможност да се освободят от квотите си.


За периода 2011 - 2012 година общата стойност на покупко-продажбите е 1 022 602 лв. В цялата процедура ДФЗ е междинно звено, което осигурява и реализира покупко-продажбата на индивидуални млечни квоти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във