Банкеръ Daily

Новини

Отпада зелената добавка за пренос

Зелената добавка за пренос отпада. Това предвиждат промени в Закона за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), приети на първо четене. Новите текстове бяха приети единодушно от всички 84 народни представители, които присъстваха в залата. Отпадането на зелената добавка от такса пренос ще позволи в много кратък период износът на електроенергия да се възстанови. Това ще е глътка въздух за енергетиката, аргументира се вносителят на поправките депутатът от БСП Явор Куюмджиев.


Той подчерта, че промените имат за цел да решат проблемите, които ГЕРБ са създали по време на своето управление. Включиха в системата над 1000 мегавата фотоволтаични централи и така предизвикаха огромен хаос в системата. По данни на Енергийния системен оператор през 2010-а системата можеше да понесе максимум 600 мегавата слънчеви централи и то до 2020 година. Към момента благодарение на усилията на ГЕРБ имаме над 1100 мегавата от тези централиrdquo;, изтъкна още Куюмджиев. Според него в отчаяния си опит да решат този проблем ГЕРБ са въвели зелената добавка за пренос. С това решение те са се опитали да запушат дупката, предизвикана от наличието на ненужно голямо количество слънчеви централи, обясни още Куюмджиев. По-големите такси за пренос пък са стопирали възможността зелената енергия да се изнася в чужбина.


Другата промяна в закона се отнася до разрешение на държавните органи да използват средствата, натрупани от продажба на зелени сертификати, за компенсиране на разходите на тези ВЕИ-тата.


bdquo;Нашата задача не е да накажем тези хора, които бяха инвестирали средства в развитието на ВЕИ, посочи още червеният депутат. Затова с втората промяна се дава възможност разходите на тези централи да бъдат покривани от продажбите на зелени сертификати, така че да няма ощетени в системата, добави още Явор Куюмджиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във