Банкеръ Weekly

Новини

Откриват Винария с Дионисево шествие и 100 л. вино

Общо 100 литра червено вино са приготвени за първите наздравици по повод откриването на изложението bdquo;Винария 2013ldquo; в Пловдив, съобщи пресцентърът на Международния панаир в Пловдив. Бъчвите ще бъдат разположени на пл. bdquo;Стефан Стамболовldquo;, където ще завърши традиционното Дионисево шествие, посветено на Международната изложба за лозарство и винарство.


Шествието ще започне в 12.00 часа на 2 април от градинката на пл. bdquo;Римски стадионldquo;, ще мине по ул. bdquo;Княз Ал. Батенбергldquo; и ще стигне до площада пред сградата на община Пловдив. Там всички ценители могат да опитат продукцията на известен винзавод и да видят изпълнения на фолклорния ансамбъл bdquo;Тракияldquo;.


Това е едно от артсъбитията, включени в съпътстващата програма на bdquo;Винария 2013ldquo;, която ще се проведе от 3 до 6 април в Международния панаир.


Изложбата bdquo;Артрозалиадаldquo; е вдъхновена от традициите на древните тракийски празници на виното. Тя представя 64 творби от 35 автори в различни жанрове ndash; живопис, графика, скулптура, графичен дизайн, под мотото bdquo;Живописен пир на любовта и винотоldquo; в палата 11. Авторите са студенти и преподаватели във Факултет по изобразително изкуство на Великотърновския университет ldquo;Св.св. Кирил и Методийrdquo;.


Приказно-митологичен свят, изобразен върху мащабни платна, е създал Дончо Дончев за експозицията bdquo;Карти за играldquo;. Сатири, жени, гроздове и вино са представени като валета, дами, попове и аса, те внушават опиянението от веселието, игрите и любовта, обяснява авторът. Изложбата ще бъде открита на 4 април в 14 ч в палата 11.


Ценителите на виното могат да научат още тайни за него в блицкурса за начинаещи bdquo;Магията на дегустациятаldquo; на известния италиански сомелиер Маурицио Ферери. Неговите умения ще са полезни и на ресторантьори, които искат да предлагат качествени напитки. Обучението ще се състои на 4 и 5 април от 11 до 12 ч и от 15 до 16 ч в палата 11.


Посетителите на bdquo;Винария 2013ldquo; могат да опитат еликсирите, наградени в Международния конкурс за вина и спиртни напитки, да видят новите колекции на български и чуждестранни производители. Водещи компании от 13 държави предлагат технологии, машини, оборудване и материали за лозарството и винарството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във