Банкеръ Daily

Новини

ОТКРИВАТ ПЛОЩАДКА ЗА КУЛТУРНИ ПРОЯВИ ПРЕД НАРОДНИЯ ТЕАТЪР

Столична община и Съюзът на артистите в България ще открият днес в София отворена площадка за културни дейности на открито, на която всеки ще може да предложи своето изкуство пред малки и големи. Това е част от мащабен проект, иницииран от Съюза на артистите в България и подкрепен и реализиран от Столична община, който ще включва още 17 подобни пространства за културна дейност на открито на ключови места из София.
Първата площадка „за изкуство в свободни пространства ще бъде тържествено открита пред Народния театър „Иван Вазов” от 15.00 ч. Там ще бъдат изложени и скици – макети с информация за останалите пространства, които също ще бъдат технически обезпечени. Забавленията за детската аудитория ще започнат в 14.00 ч. с конкурс за детска рисунка и интересни игри, естествено придружени с много награди. За доброто настроение на всички ще се грижат най-свежите актьори от Столичния куклен театър, както и професионални клоуни и аниматори от Общински дом на културата „Средец”.
Официални гости на откриването са Йорданка Фандъкова – заместник-кмет на Столична община, арх. Петър Диков – главен архитект на София, Христо Мутафчиев – председател на Съюза на артистите в България, Кирякос Аргиропулос – директор на Столичен куклен театър, Павел Васев - директор на Народен театър „Иван Вазов”. Поканени са актьори, подкрепящи инициативата „за изкуство в свободни пространства, обществени личности, гости и граждани на столицата. Развитието на съвременната градска среда налага ново поведение и ново осмисляне на визията за културата в нейната цялост като традиция и съвременни подходи. Ролята на София като столица предопределя както предимството, така и отговорността при разработване на многостранни обществени прояви. Съюзът на артистите в България вижда в отворените културни обществени пространства възможност за разнообразни и атрактивни съвременни форми на културна комуникация. Инициативата „за изкуство в свободни пространства” е част от добрата практика на сътрудничество между Столична община и Съюза на артистите в България, от която се създават конкретни действия в посока на създаване на обществената, културна и социална стратегия за развитието на столицата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във