Банкеръ Daily

Новини

ОТКРИВАТ ГАЛЕРИЯ КЪМ ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО

С изложбата „Изчезването” на Николай Панайотов, Държавният културен институт към министъра на външните работи открива своята галерия „Мисията”, съобщиха от Министерството на външните работи. Събитието е един своеобразен край на продължилия няколко месеца процес на „изчезване” на Културния институт от сградата на МВнР и появата му на ново място – улица „Алфред Нобел № 2 - срещу входа на Министерството. Откриването на галерия „Мисията” и изложбата „Изчезването” ще бъде на 2 юли, 2009г от 20.00ч.
„Всяко изчезване е поява на нещо ново”, споделя Николай Панайотов, чиято изложба ще стане първата културна проява, организирана в галерия „Мисията” на Института. Експозицията, представяща нови творби на Николай Панайотов, ще отбележи радостната за Института и за всички наши партньори и приятели новина за нова галерия и вярваме нови и интересни събития, които ще се случват в нея. За творческите внушения и вдъхновения в новите творби на Николай Панайотов самият той пише: „Изчезването. Застава на Брега. Навежда се и избира подходящ заоблен плосък камък. Концентрира се и с едновременно отпуснат и премерено рязък жест го отпраща към искрящата повърхност на сутрешно-гладката вода. .....и започват отскачанията. Те са ритмични, в линия се носят едно след друго, там, нататък в последователно замиране........до Изчезването. (След което Изчезването се завръща по бялата повърхност на платната, за да продължи ритъма на отскачащите си следи. Те имат подобна логична подреденост, трайност и смисъл”.
Николай Панайотов е роден в София през 1956 г. Работи в Париж, София и севлиевското село Стоките. Представил е десетки самостоятелни изложби в Европа, САЩ и България. Негови произведения са в колекциите на редица престижни европейски колекции. През осемдесетте години активно се занимава със стенопис и мозайки. Последното десетилетие маркира концептуализиране на формата и начина му на работа. Представя инсталации и творби в цялостна художествена среда, в които комбинира монументалния си живописен стил, наративните и символични сюжети с характерни детайли в рисунка. Творбите на Панайотов запазват доза рефлективност, в тях мащабът и композицията са инструмент на автоцензурата, която запазва картините едновременно богати и чисти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във