Банкеръ Daily

Новини

ОТКРИВАТ ЦЕНТЪР ЗА МЕНТАЛНО ЗДРАВЕ

Първият център в България за ранна интердисциплинарна рехабилитация на детското развитие и ментално здраве открива утре (5 ОКТОМВРИ) Университетската болница Свети Георги в Пловдив. Той ще функционира към Детската клиника на УМБАЛ, където ще се лекуват деца до 4-годишна възраст, обясни началникът на новосъздаденото отделение доц. Евгени Генев. Според него екип от специалисти ще следи недоносени бебета и малки пациенти с нарушения в опорно-двигателния апарат или аутизъм.
Отделението е разположено на един етаж с 6 кабинета и специална зала с игрови материали за монтесори-терапия. Създадена и разработена от италианската лекарка Мария Монтесори в началото на ХХ век, тази педагогическа и терапевтична система има за цел да трупа сетивен опит в детето, който след това се преработва като полезна за него информация.
Ремонтът и оборудването на новия център са спонсорирани от две фондации, обясниха от ръководството на Университетската болница в Пловдив. Базираната в Мюнхен фондация Проф. Теодор Хюлбрюге е подпомогнала изграждането на отделението с 60 хил. лева, а Действие - слънчев лъч с управител д-р Йорданка Пискова е дарила два апарата на стойност 14 500 евро. Единият е лазерен офталмоскоп за подпомагане на ранното детско очно развитие, а другият - Фишер-ЗОТ за диагностициране на слухови нарушения.
Специално за откриването на уникалния център в Пловдив ще пристигне и проф. Теодор Хюлбрюге, президент на едноименната фондация и създател на мюнхенската школа за социална педиатрия. С изпълнителния директор на УМБАЛ Свети Георги доц. Илия Баташки той ще подпише меморандум за разбирателство и размяна на специалисти. Целта е отделението в Университетската клиника да се превърне в Център за интердисциплинарна ранна рехабилитация на детското развитие и ментално здраве на територията на Югоизточните Балкани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във