Банкеръ Daily

Новини

Откриваме представителство в Ирак

Следващата година ще бъде открито българско търговско-икономическо представителство в Ирак. Това е една от договорките на провелата се 26 сесия на Българо-иракският Смесен комитет за търговско, икономическо и техническо сътрудничество.


На провелата се сесията бяха постигнати конкретни договорености между двете страни. Тя приключи с подписването на двустранно споразумение. По повод постигнатите договорки министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев изрази важността им за износа, който ще реализат българските компании към Ирак.


bdquo;Затова именно вече ще имаме и търговски представител там, защото те се оплакаха че там голяма част от нашите стоки отиват на иракска територия с посредници, което ги оскъпява. Нашата цел е да има директен контакт и колкото се може повече български фирми и предприемачи да се възползват именно от това добро икономическо сътрудничество, на което ние вече поставихме основатаldquo;, добави Стойнев.


С подписването на споразумението между двете страни бе решено да се създаде Българо-иракска междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество. По думи на министъра на икономиката и енергетиката тя ще съдейства на институциите и бизнеса в области като промишленост, селско стопанство, строителство, енергетика, научно-развойна дейност, телекомуникации, транспорт и логистика, инвестиции, образование, технологии и други. Набелязани бяха и мерки за конкретен обмен на бизнес информация. Сред тях се нареждат такива като участие в международни изложения, повишаване ролята на малки и средни предприятия, създаване на по-тесни връзки между финансовите и банковите институции.


На 25-тата сесия бяха набелязани и най-перспективните български стоки за износ. Сред тях са: селскостопански торове и препарати, лекарства, електрическа и електронна апаратура, продукти на черната и цветната металургия, лека промишленост. По време на сесията делегатите постигнаха съгласие и за организирането на Българо-Иракски бизнес форум, който ще се състои през 2014 година.


Министър Стойнев изрази съжаление за bdquo;забравеното дългогодишно партьорствоldquo; с Ирак по време на Прехода. По негови думи, въпреки че последната сесичя на комитета преди тази е била преди 13 години, в Ирак се помнят българските експерти и продукция. bdquo;Ние искаме да засилим нашите икономически взаимооотношения и да тръгнем по един нов пътldquo;, допълни Стойнев.


В двадесет и петата сесия на комитета взеха участие и посланикът на Ирак в България Хегово превъзходителство Хайдар Гбиш ал-Барак, министърът на индустрията и минералите Ахмед Насер Дели и министърът на търговията Хайрула Хасан Бабакр.


До 1989 г. Ирак е бил основен външнотърговски партньор на нашата страна като стокообменът през 1988 г. е достигнал 813 млн. щ. д. (износ 394 млн. щ. д.). Регулиращ орган на двустранните търговско-икономически отношения е била Смесената междуправителствена комисия за икономическо, търговско и техническо сътрудничество. По отношение на българските експортни позиции устойчив характер има износът на цигарени изделия, маслодайни семена и плодове и други. През 2006 г. са регистрирани много ниски нива на стокообмен ndash; 7.3% (7% износ и 0.3% внос). През 2012 г. се отбелязва скок в износа ни с Ирак от 108% спрямо 2011 г., като възлиза на 243.4 млн. щ. долара.


nbsp;


Мая Иванова

Facebook logo
Бъдете с нас и във