Банкеръ Daily

Новини

ОТКРИХА САЙТ ПОСВЕТЕН НА СЕВТОПОЛИС

ДНсе официално стартира уеб страницата на кампанията за експониране и реставрация на древния тракийски град Севтополис. Тя е на адрес www.sevtopolis.info.
Сайтът е част от изпълнението на първия етап на кампанията, който цели разпространяването на информация за града на Севт III, уникалността на самия археологически обект и проектът за неговото реставриране.
На страницата на кампанията може да бъде намерена цялата необходима информация относно инициативата за Севтополис, подробно описание на архитектурния проект, част от историята на града и данни, получени при археологическите проучвания по него.
В бъдеще уебстраницата ще съдържа и информация за различните начини, по които кампанията може да бъде подкрепена, списък на партньори на инициативата и хора, които са я подкрепили, както и официални становища на български учени за самия обект и проектът за неговото реставриране.
Националната кампания за разкриването, реставрацията и съхраняването на уникалния археологически обект Севтополис, град на тракийския владетел Севт III, стартира на 1 октомври тази година. Инициативата цели връщането на първия и най-добре запазен в България град на траките в съкровищницата на световното културно наследство. В момента този древен символ се намира на 20 метра дълбочина под водите на язовир “Копринка” до Казанлък.
Инициативата на сдружение „Национално обединение съхрани българското” за разкриването на Севтополис е част от реализирането на уникалния и световноизвестен идеен проект на арх. Жеко Тилев, за експониране и реставрация на града. Проектът за Севтополис предлага възможността градът да бъде напълно разкрит, консервиран, реставриран и постоянно достъпен. Чрез него ще се реализира изключителната историческа, образователна, културна и туристическа стойност на Севтополис в уникална архитектурна структура и природна среда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във