Банкеръ Daily

Новини

Откриха паметник на акад. Ангел Балевски в София

Днес кметът на София Йорданка Фандъкова е открила паметник на акад. Ангел Балевски. Той е пред сградата на Института по металознание на ул. Шипченски проход 67 в столицата.
Поводът е 100-годишнината от рождението на българския учен. Четириметровият паметник е по проект на професорите Божидар Йонов, Емил Мирчев и на арх. Славей Гълъбов и е изграден със средства на Института по металознание, създаден от учения.
Ангел Ба#768;левски е български инженер, политик и писател. Работил главно в областта на технологията на металите, той е дългогодишен ректор на Висшия машинно-електротехнически институт в София, председател на Българската академия на науките (1968 - 1988), след това и почетен председател на БАН.
Ангел Балевски е роден през 1910 г. в Троян. През 1929-а завършва Трета софийска мъжка гимназия, а през 1934-а - Немското висше техническо училище в Бърно, Чехословакия. Професионалната си дейност започва като неплатен стажант в Инженерната работилница в София. После минава през фабриките Чиличена ръка, Борис Ташков, Електрометал, Авгис.
През 1945 г. Балевски става извънреден професор в Държавната политехника, където създава и ръководи катедра Механична технология и фабрична организация, която след 1953 г. е част от ВМЕИ. През 1947-а става редовен професор. От 1955-а е член-кореспондент, а от 1967 – действителен член (академик) на БАН.
Ангел Балевски е основоположник на българската научна школа по металознание и технология на металите. Прави сполучливи опити за конструиране на машина за горещо пресоване на цветни метали. Разработва оригинален метод за добиване на чугун от български суровини във въртяща се барабанна пещ. Разработва, заедно с Иван Димов, метод за леене с противоналягане, който представлява новост в световната леярска техника и е защитен с над 100 патентни документа за изобретения у нас и в чужбина. В негово авторство и съавторство са издадени 7 монографии и университетски учебници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във