Банкеръ Daily

Новини

Откриха новопостроено отделение в Областния психодиспансер на Благоевград

Зам.- кметът на Благоевград д-р Валентин Василев откри новопостроената сграда на мъжкия сектор на 2-ро Отделение на Областния диспансер за психични заболявания в село Горно Хърсово. На церемонията, в началото на която водосвет отслужи отец Андон Шавулев, присъстваха изпълнителите , надзорната фирма, представители на общината, местната болница, Регионалния център по здравеопазване и общински съветници.
През 2007 г. по програма “Красива България” стартира изграждането на сградата. За изпълнител на обекта бе определена фирма “ТВ 04” ЕООД от София. Стойността на строително ремонтни работи са бе за 68 682 лева. През 2008 и 2009 г. Община Благоевград инвестира собствени 371 990 лева, като за изпълнител бе избран,чрез договор с покана, СД “Етиком Наков и Сие”, избран .
Базата се намира в центъра на с. Горно Хърсово. Новата сграда отговаря на европейските изисквания за условията, при които трябва да бъдат лекувани лица с психично-здравни проблеми и е съобразена с Общинската стратегия за предоставяне на психично-здравни услуги. Сградата е с обща разгърната площ от 670 квадратни метра. Сградата е двуетажна, със самостоятелно оформени стаи и санитарни възли. Изградени са 6 стаи за настаняване и стая за остри случаи. Изцяло е съобразена като конструкция и изпълнение със съвременните изисквания за енергийна ефективност на сградите. Капацитетът на целия диспансер е 65 легла, като в новата сграда са разположени 28 легла. Изградени са самостоятелна нова столова и заведение за отдих. Стаите в сградата дават възможност за 24 часово наблюдение и лечение на болни, като са изградени и кътове и места за културни занимания и първоначална психо-социална рехабилитация. Около сградата е оформен добре подържан парк.
Областния диспансер разполага със съвременен медикаментозен, организационен и човешки ресурс за предоставянето на качествени услуги на настанените. За лечението на пациентите в мъжкия сектор денонощно се грижи екип от 1 лекар-специалисти, 6 медицински сестри, 1 старша сестра, 1 социален работник и 12 санитари.
Предоставянето на специфичните лечебни услуги в диспансера е сред особено важните акценти на здравната и социална политика на общината, като чрез тези услуги значително се облекчава битът и животът на много семейства в цялата област. Тази дейност е и важен елемент от широката гама от здравни и социални услуги, които общината подкрепя и развива. Със изграждането на модерното съоръжение за предоставяне на този тип медицинска услуга се обхващат редица важни за територията на цялата област Благоевград случаи, като съвременните условия при които ще се предоставят грижите, правят отделението на Областния психодиспансер една от най-модерните институции за този род дейност в страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във