Банкеръ Daily

Новини

Откриха новия туристически маршрут Животът на бургаските езера

В Международния ден на туризма бе официално открит новият туристически маршрут Животът на бургаските езера, съобщиха от община Бургас. Това се случи при Укритието за наблюдение на птици, разположено на брега на Атанасовското езеро, което е част от него.


Засега маршрутът включва 12 обекта, разположени около езерата Атанасовско и Вая, комплексът Мандра-Пода, резерватът за водни кончета и археологическият резерват Деултум - Дебелт, както и Природонаучният музей в Бургас.


Благодаря на БДЗП и останалите партньори в това прекрасно начинание. Освен да опазим бургаската природа, наша задача е и да я покажем по подходящ начин. Този маршрут сме включили в друг наш проект и тепърва ще го промотираме по международни канали, заяви зам.-кметът на община Бургас Йорданка Ананиева, която беше специален гост на откриването.


Маршрутът е разработен в рамките на проект Живот за Бургаските езера, финансиран от програма LIFE+ на Европейския съюз и изпълняван от БДЗП в партньорство с Българска Фондация Биоразнообразие, Община Бургас, Черноморски солници АД и Кралското дружество за защита на птиците, Великобритания.


Бяха показани двата нови паравана при Укритието за наблюдение на птици. Скрити зад тях, любителите - орнитолози могат да наблюдават пернатите, без да ги обезпокояват. Възстановена е и беседката отпред, с която се осигурява подходящо място за отдих и пикник на открито.


Доскоро къщичката, стопанисвана от Регионална инспекция по околната среда и водите, работеше само по предварителна заявка. Благодарение на доброто сътрудничество между БДЗП, Община Бургас, РИОСВ - Бургас и Регионален исторически музей - Бургас, укритието работи пет дни в седмицата от юли до началото на октомври.


Община Бургас осигурява аниматор, който да посреща гостите на наблюдателницата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във