Банкеръ Daily

Новини

Отчетоха българо-холандската Програма за полицейско сътрудничество 2008 - 2010 година

Изградихме работещо и успешно сътрудничество, надявам се то да продължи и да се развива. Това заяви холандският посланик Карел ван Кестерен, който заедно с министъра на вътрешните работи взеха участие в конференция по финализирането на българо-холандската Програма за полицейско сътрудничество 2008 - 2010 година.
Цветан Цветанов благодари на холандските партньори, работили с български експерти в продължение на две години в реализирането на програмата по силата на Меморандума за разбирателство за полицейско сътрудничество между двете държави в четири основни области. Той подчерта, че един от най-застъпените компоненти бе свързан с контролните органи по безопасността на движение. Постигнатите до този момент резултати са обнадеждаващи - промените ще подобрят работата, посочи вътрешният министър и припомни, че в тази посока са и приетите от парламента законодателни промени, свързани с Закона за движение по пътищата. Добрите практики, които ползваме от вас, мерките, които бяха взети в организацията на работа на контролните органи от Пътна полиция доведоха на отчитането на рязък спад за миналата година на убитите при тежки пътно-транспортни произшествия - доближихме нива, които са постигани през 1966 година. Цветанов изрази задоволство и от постигнатото в компонента криминално - оперативен анализ, защото обменът на информация в реално време и личният контакт между полицейските служби са от изключително важност. Възможността да се промени манталитетът на служителите е изведена в компонента „Полиция в близост до обществото”. В него е заложена философията, че служителите на реда служат на обществото. Той посочи, че благодарение на допълнителните мерки за сигурност в зимните курорти, към момента няма извършено тежко престъпление. Примерът на Холандия бе наш помощник и в изпълнението на изискванията за членство ни в Шенген, подчерта вътрешният министър, добавяйки, че страната ни се старае максимално да се възползваме от добрите практики на европейските ни партньори. Постигнатото по изпълнението на две-годишната програма дава увереност в успеха на планираните нови инициативи през 2011 - 2012 година.
Карел ван Кестерен изрази благодарност към министър Цветанов за личната му ангажираност при реализирането на тази програма. Изградихме работещо и успешно сътрудничество, надявам се то да продължи и да се развива – заяви той. Като потвърждение на тези намерения днешният ден продължава с работна среща на експертите, ръководена от главния секретар на МВР, за договаряне на бъдещи дейности за 2011-2012.

Facebook logo
Бъдете с нас и във