Банкеръ Daily

Новини

Отбелязваме 60 години българо-китайски отношения

Китайската асоциация за приятелство с чужбина, съвместно с посолството на България в Пекин, даде днес официален прием в Двореца на Асоциацията по повод 60-та годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и КНР. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.
На приема от китайска страна присъстваха заместник-председателят на Политическия консултативен съвет на китайския народ госпожа Джан Мейин, председателят на Асоциацията за приятелство с чужбина Чън Хаосу, членове на ЦК на ККП, високопоставени служители от китайските министерства на външните работи, икономиката, културата, образованието. Сред гостите бяха представители на институти и изследователски центрове, китайски българисти, журналисти от информационната агенция Синхуа, Радио Китай за чужбина, много българи, живеещи в Китай.
В разговор с българския посланик заместник-председателят на Политическия консултативен съвет на китайския народ госпожа Джан Мейин многократно подчерта благодарността на Китай към България за неизменно оказваната подкрепа в исторически важни за китайския народ моменти. В речите си, изнесени на приема, както председателят на Асоциацията за приятелство с чужбина Чън Хаосу, така и българският посланик в Китай Георги Пейчинов акцентираха върху традиционно приятелските отношения на сътрудничество между България и Китай през изминалите 60 години и подчертаха добрите перспективи за развитие на конструктивните двустранни отношения в бъдеще.
В залата на приема бе показана изложба, посветена на историята на двустранните дипломатически отношения, предоставена от българското посолство в Пекин. Приемът премина под звуците на традиционна китайска и българска музика, изпълнена от китайски оркестър и завърши с кръшно българско хоро, в което се включиха всички присъстващи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във