Банкеръ Daily

Новини

ОТ РЗС СЕ ОБЯВИХА В ДЕКЛАРАЦИЯ СРЕЩУ КУПУВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ ОТ СТРАНА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ПАРТИИ

Проведените Европейски избори в България показаха, че свободно изразяваната воля на българските граждани продължава да бъде ограничавана и подменяна чрез все по-отвратителни и недемократични средства. Това се казва в декларация на Политическия съвет на Ред, законност и справедливост (РЗС). Купеният и контролиран вот е не само средство за подмяна на изборните резултати, но и символ на криминализирането на цялата държава, която толерира нарушаването на конституцията. Започналата предизборна кампания показа още по-уродливото лице на псевдодемокрацията. В мажоритарните и кандидатски листи се включиха известни и по малко известни хора, чиито имена се свързват с подземния свят, политическата корупция, злоупотреба със служебно положение или връзки с властта за източване на бюджетни и европейски средства. Въпреки циничното подменяне на правилата и нормите на правовата държава, хиляди българските граждани подкрепиха една нова партия като РЗС, която само за три месеца събра достатъчно одобрение и подкрепа, за да бъде парламентарно представена. Благодарим на всички наши симпатизанти и членове и разчитаме, че заедно може да постигнем общите ни цели. Да възстановим държавността чрез радикална промяна на статуквото, се казва още в документа на РЗС.
От РЗС призовават членовете и симпатизантите,партньорите си по проекта „България на гражданите и регионите” и всички честни и българи да гласуват на 5 юни. Да не допуснат осъществяването на подготвения сценарии за окопаване във властта и осигуряване на нов мандат за политическите мафиоти от БСП и ДПС и техните сателити от НДСВ и Лидер. В избирателните райони, в които РЗС не е издигнало мажоритарен кандидат, РЗС може да подкрепи само кандидати на десни и дясноцентристки партии и в никакъв случай представители на готвеното ново корупционно политическо каре (ДПС, БСП, НДСВ, ЛИДЕР) или независими кандидати, за които има съмнения и повдигнати обвинения за престъпления и нарушаване на законите, подчертават от РЗС..
РЗС настоява за задължителна поправка в изборните закони, според която лица с досъдебни производства и дела за умишлени престъпления не се допускат до изборни длъжности. Примерите в настоящата кампания са ясен знак, че тази възможност, дадена от закона е предпоставка за разпад на демократичното начало и ролята на държавата като гарант на законността и справедливостта. РЗС се обявява за спешна промяна в изборното законодателство и премахване на имунитета на кандидатите и членовете за национален и европейски парламент. РЗС не смята, за редно народниите представители да имат по-големи права от хората, които са им възложили доверие да ги представляват., пише още в в декларация на Политическия съвет на Ред, законност и справедливост. След поредния апел от европейска държава, че България се нуждае от налагане на предпазна клауза по отношение на правосъдие и вътрешна сигурност, „Ред, законност и справедливост” смята, че е крайно време българските политици да поискат съдействие от ЕК за справяне с проблемите, които не могат да решат - освен ако самите те не са част от проблема. При посещението си на 25 и 26 юни в Брюксел за срещата си с еврокомисаря по правосъдие Жак Баро, лидерът на РЗС Яне Янев ще поиска институционално съдействие от ЕК срещу подмяната на демократичното право на гражданите за свободен избор с търговска борса за купуване, продаване, трансфер на гласове или принуда за гласуване под страх за загуба на работни места и заплати. Лидерът на РЗС възнамерява да даде специална пресконференция в Брюксел, на която остро да разкритикува българските власти допуснали опорочаването на изборния процес у нас, пише в края на декларацията на РЗС

Facebook logo
Бъдете с нас и във