Банкеръ Daily

Новини

ОТ НЗОК УТОЧНЯВАТ, ЧЕ НЕ ДОГОВАРЯТ ЛЕКАРСТВА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПАЗАРИ

Във връзка със зачестили запитвания от граждани за липсващи в новия лекарствен списък медикаменти, които са били включени в предишния позитивно-реимбурсен списък, както и за различия в стойностите, които Здарваната каса заплаща, напомняме, че от тази година списъкът се изготвя от надведомствена комисия към Министерския съвет. Това съобщиха от пресслужбата на НЗОК.
Комисията по позитивния лекарствен списък определя лекарствата, които са включени в него, както и нивата на реимбурсиране от страна на НЗОК. Касата заплаща единствено стойността на лекарствата от позитивния лекарствен списък, посочена в колона Ниво на заплащане”. Институцията няма правомощия да включва или да премахва от списъка медикаменти. Промените са продиктувани от влизане в сила на Закона за лекарствата в хуманната медицина, приет от Народното събрание през 2007 г. Здравната каса не договаря продажбата на лекарства и ваксини на българския пазар. Последното договаряне на лекарства от страна на НЗОК в изпълнение на специална наредба беше през 2007 г. Впоследствие тази наредба беше отменена.
Касата никога не е провеждала търгове за ваксини. Тази дейност е от компетенциите на Министерството на здравеопазването. Националната здравноосигурителна каса направи всичко необходимо пациентите да получават безпрепятствено лекарствата си съобразно новия позитивно-реимбурсен списък. В момента се обработват отчетените от всички аптеки рецепти за първите 15 дни на юни. Лекарствените продукти, получени от пациентите през този период, ще бъдат заплатени от НЗОК на аптеките в рамките на установените в договорите им срокове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във