Банкеръ Daily

Новини

ОТ НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА ИНФЛАЦИЯТА ЗАБАВЯ ДИНАМИКАТА СИ, ЗАЯВИ СТАНИШЕВ

Инфлацията е един от сериозните проблеми във всички страни от ЕС. У нас тя забавя своята динамика от началото на годината. Това заяви министър-председателят Сергей Станишев по време на парламентарния контрол в отговор на питане от Иван Костов относно общата политика за противодействие на скока на цените, за компенсиране обезценяването на доходите, за косвено регулиране на ценовите равнища. През януари инфлацията беше 1,4 на сто, февруари – 1,1 на сто, март 0,8 на сто, април 0,7, май – 0,5 на сто, а през юни НСИ отчита дефлация от 0,2 на сто, отбеляза премиерът.
От гледна точка на нивата на инфлация, 2007 г. беше по-трудна и за това има ясни икономически причини в световен мащаб, каза министър-председателят. По думите му членството на България в ЕС означава сближаване и на цените, и в заплащането на труда. Политиката на правителството за догонващо увеличаване на заплатите и пенсиите в България е един от факторите, които косвено стимулират инфлацията, посочи премиерът. Той добави, че в частния сектор за една година заплатите са нараснали с повече от 20 на сто.
Мерките, към които правителството се придържа, са: строга финансова дисциплина и последователна политика за намаляване на данъците. Дългосрочна тенденция е работата за повишаването на производителността на труда, на квалификацията на работещите и цялостната политика за увеличаване на конкурентоспособността на икономиката, заяви Станишев. Сред многото мерки бих посочил и одобрения вчера от правителството Закон за енергийната ефективност, защото икономиката ни и нашите домакинства са много енергоемки, допълни премиерът. Правителството се стреми да намалява енергийната зависимост на България, но това не е процес, който може да се случи за една година и опира до реализация на важни инфраструктурни проекти като НАБУКО например. През последните години, особено след 2006 г., е най-стръмно увеличението на реалните доходи на българските граждани, каза още премиерът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във