Банкеръ Daily

Новини

От ДСБ се обявиха срещу трансфера на 100 млн лв. от НЗОК към държавния бюджет

Да бъде спрян планираният трансфер на близо 100 млн.лв. от НЗОК към Министерството на здравеопазването през 2012 година. За това призова членът на националното ръководство на ДСБ Петър Москов. От партията на Костов са депозирали в парламента предложения за промени в законопроекта за бюджет на Касата между първо и второ четене, в който е заложено прехвърлянето на тези пари.


Бюджетът за здравеопазване за 2012 г. е писмена декларация за отказ от реформи. В него не са заложени механизми за прозрачна финансова политика, за електронно здравеопазване, за развитие на здравноосигурителния модел, липсват и финансови инструменти за решаване на задълбочаващата се кадрова криза, заяви Петър Москов.


Според тъмно сините е сбъркано финансирането на лекарствената политика. Продължава непропорционалното за стандартите на ЕС, недофинансиране на доболничната помощ и профилактиката, за сметка на едно сериозно финансиране на болничното лечение. Вместо да се води политика на превенция и профилактика се наливат огромни суми пари в лечението, каза още Москов. От ДСБ настояват още да се прекрати практиката за НЗОК да плаща медикаменти по линия на здравното министерство, тъй като по този начин истичат средства от системата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във