Банкеръ Daily

Новини

От днес започва интервенционното изкупуване на пшеница

От днес започва интервенционното изкупуване на пшеница и ще продължи до 31 май 2012 година. Това съобщиха от Министерството на земеделието и храните. Зърното трябва да отговаря на изискванията за минимално качество и да е добито на територията на Европейската общност.


Оферти могат да подават всички притежатели на хомогенни партиди обикновена пшеница, ожъната на територията на Общността. Предлаганите количества не трябва да са по-малки от 80 тона, а зърното да е здраво, чисто и с търговско качество. Максимално оферираното количество не може да надхвърля 3 млн. тона за всички страни от ЕС. Това се отнася за целия период на интервенция.


От деня, в който предлаганите количества в Общността надхвърлят 3 млн. тона, в 5-дневен срок Европейската Комисия има право да определи единен коефициент за разпределение, с който се редуцират всички внесени в този ден оферти. След този ден всички предлагани количества ще бъдат отхвърляни.


Интервенцията за зърнените култури и тази година ще се извършва при базовата цена от 101.31 евро за тон. Цените са изчислени при курс на еврото спрямо лева. Базовата интервенционна цена подлежи на корекции, в зависимост от отклоненията от минималните изисквания за качество при характеристиките на предлаганото зърно. Цената се отнася за стоки, доставяни в интервенционните складове преди разтоварване, и не включва ДДС.


Офертите за интервенционно изкупуване по образец се подават във всички областни дирекции на фонда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във