Банкеръ Daily

Новини

От днес започва акция „Светлина”

От днес започва акция „Светлина”, съобщиха от пресцентъра на МВР. От 1 до 21 ноември пътните полицаи ще проверяват изправността на светлините на автомобилите.
Акция “Светлина” се провежда повече от 15 години и нейната цел е да се подготвят моторните превозни средства за експлоатация при есенно-зимните условия. Едно от условията е автомобилите да се движат задължително с включени светлини. Успоредно с това се дават полезни съвети на водачите за това как трябва да управляват своите моторни превозни средства през зимата с цел тяхната безопасност и недопускане произшествия на пътя. Тази проява ще се проведе в цялата страна. Подготвени са листовки, в които са включени полезни съвети към всички водачи на МПС.
От началото на годината са станали 5422 пътнотранспортни произшествия, което е с 533 по-малко от миналата. Убитите са 662 (със 101 по-малко), а ранените са 6662 - с 657 по-малко в сравнение със същия период на миналата година, което говори за подобряване организацията на работа за осигуряване безопасността на движението.
За времето от 1 октомври 2009 г. до края на март 2010 г. са станали 2930 произшествия, убити са 379 и са ранени 3578 души. Висок е процентът на пътнотранспортни произшествия при сумрак, тъмнина и изкуствено осветление – 38% от произшествията, 44% от убитите и 40 % от ранените. Пострадалите пешеходци са 88 убити и 1022 – ранени, като 36% от всички тежки ПТП са с пешеходци.На пресконференцията за началото на акцията присъстваха и Иван Вълков - председател на Комисията по транспорт в НС, представители на ДАИ, на Асоциацията на автомобилните производители, експерти от отдел “Пътна полиция” при ГД “Охранителна полиция” и други.

Facebook logo
Бъдете с нас и във