Банкеръ Daily

Новини

От днес жените имат право на ин витро до менопаузата

Възрастта, до която жените имат право на ин витро процедури, се увеличава до влизането им в менопауза. Това се предвижда в изменението на Наредба 28 на Министерство на здравеопазването, която днес беше обнародвана в Държавен вестник.
Досега жените у нас имаха право на ин витро процедури до навършване на 43 години. С наредбата тази възраст се увеличава до настъпването на менопауза. Процедурите след 43 години обаче няма да се финансират с държавни средства от Фонд „Асистирана репродукция. Причината е, че с напредването на възрастта рязко намаляват шансовете за забременяване и така обществените средства не могат да бъдат максимално ефективно изразходвани.
С промените в наредбата за първи път ще се въведе възрастова граница от 51 години за забременяване с донорски яйцеклетки. В момента подобно ограничение няма и това създава рискове за раждането и отглеждането на едно дете от родители в прекалено напреднала възраст. С проекта се въвеждат и редица технически изисквания, на които трябва да отговарят центровете и лабораториите за асистирана репродукция. Целта е да се гарантира максимално безопасността и ефикасността на процедурите за пациентите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във