Банкеръ Daily

Новини

ОТ БМФ ОТРЕКОХА, ЧЕ КАПИТАНЪТ НА ГЕО МИЛЕВ Е ЗАДЪРЖАН

Капитанът на българския кораб “Гео Милев” не е задържан в Солун. Това съобщиха от Български морски флот (БМФ) ЕАД. Преди два дни българският контейнеровоз “Гео Милев” бе блъснат от плаващия под панамски флаг товарен кораб “Хелена” на около три мили от пристанището на Солун.
От Български морски флот ЕАД опровергаха съобщение на гръцката агенция АНА-МПА, че капитанът на българския кораб е задържан в Солун. От там обясниха, че капитаните на двата кораба, участвали в инцидента, трябва да останат в Солун до изясняването на обстоятелствата по инцидента.
От дружеството коментираха, че вината за инцидента е на капитана на товарния кораб “Хелена”. Съгласно правилата корабите трябва да се разминават с леви бордове. Нашият кораб е ударен в левия борд от десния борд на “Хелена”.
От БМФ обясниха обаче, че при изясняването на вината, обикновено се предявява минимален процент вина и за кораба, който не е причинил инцидента, но е участвал в него, с оглед това, че е не е направено всичко възможно, за да бъде избегнат инцидента.
Все още не е ясно на каква стойност са щетите по българския кораб. На място обаче е изпратена работна група от БМФ, която има за задача да оцени размера на щетите и да прецени какви ремонтни дейности ще трябва да бъдат извършени на нашия кораб.
След като се изясни кой е виновен за причиняването на катастрофата, щетите се поемат от застраховката на виновния кораб.

Facebook logo
Бъдете с нас и във