Банкеръ Daily

Новини

От 25 май по договореност с Международния съюз за автомобилен транспорт започва издаването на нов вид 4-листови карнети

От 25 май по договореност с Международния съюз за автомобилен транспорт (ИРУ) започва издаването на нов вид 4-листови карнети. Това съобщиха от Асоциацията на българските предприятия за международните превози и пътищата. Новите карнети ще се използват за превози между Европейския съюз и съседните му страни.
Управителният съвет на АЕБТРИ инициира преговорите с ИРУ по повод покачването на курса на швейцарския франк и повишаването на цените на горивата, респективно на разходите за превозвачите, и успя да постигне договореност за издаването на новите карнети на по-ниски цени в сравнение с обикновените 4-листови карнети ТИР.
За да може да бъде използван новият карнет ТИР, превозът трябва да съдържа само една задействаща и една завършваща митница, т.е. в карнета трябва да бъдат вписани само една митница от Европейския съюз и една от трета, граничеща на ЕС страна.
Всеки български превозвач, допуснат до режима ТИР, желаещ да използва новите карнети ТИР, трябва да подпише “Декларация за поемане на задължения относно 4-листов “пилотен” карнет ТИР”, която може да се получи от всички бюра на АЕБТРИ.
Допълнителна информация може да бъде намерена на Интернет сайта на АЕБТРИ, в бр. 19 на Български транспортен вестник и на телефони: 958 14 79 и 958 24 11.

Facebook logo
Бъдете с нас и във