Банкеръ Daily

Новини

От 1789 г. в САЩ започва производството на уискито Бърбън

На 8 ноември 1789 г. в САЩ започва производството на уискито Бърбън.


Уискито е вид силно спиртно питие (алкохол), което се получава от пшеница, ръж или ечемик. Понякога към уискито се причислява и бърбънът, който се вари от царевица.


Бърбън е вид американско уиски. Представлява дестилиран алкохол, направен предимно от царевица. Името му се свързва с първоначалният му географски произход - община Бърбън, щата Кентъки. Този вид уиски се произвежда от 18-ти век.


На 4 май 1964 г. Конгресът на САЩ признава Бърбън уискито като отличителен продукт на Съединените Щати. Създават се Федерални стандарти за идентичност на Бърбъна. Федералните регулации на САЩ в момента предвиждат, че за да се произвежда едно алкохолно питие с марката Бърбън, то трябва да отговаря на определени изисквания.


Бърбън да бъде направен от пшенична смес, която е с най-малко 51% съдържание на царевица. Трябва да се дестилира до не повече от 80% алкохолно съдържание на обем и да бъде 100% естествен (нищо друго освен вода да не е добавено към сместа). Бърбън трябва да отлежава в опушени дъбови бъчви.


Бърбън не може да се налива в разфасовки за консумация при по-високо от 62.5% алкохолно съдържание на обем. Питие, което отговаря на горните изисквания и е на възраст най-малко две години (т.е. преди наливане в разфасовки за консумация е отлежавал поне две години), може (но не е задължително) да се нарича Straight Bourbon.


Бърбън, който е отлежавал по-малко от четири години, трябва да бъде означен с продължителността на стареене.


На практика почти всички марки бърбън търгувани днес са направени от повече от две трети царевица и са на възраст най-малко четири години, и следователно могат да се квалифицират като Straight Bourbon (този специален надпис даже не винаги се изписва на етикета). Изключенията са евтина стока марки бърбън на възраст от само три години, които са предварителни смесени с бърбън на възраст минимум две години.


Бърбънътldquo; се произвежда от 51% царевична каша, чистото ръжено уиски се произвежда от 51% ръжена каша. Наименованието Bourbon произлиза от името на областта Бърбън Каунти (щата Кентъки). Американските уискита отлежават в нови бъчви от бял американски дъб, които се опушват преди употреба. Отлежаването обикновено трае две години, което не е законовото изискване за отлежаване на обикновения бърбън, но е минимален срок на отлежаване на стрейт-бърбъна според американските закони. На практика обаче бърбънът отлежава не по-малко от четири години. Познато е и наименованието Sour Mash, с което се обозначава американското уиски със солен или леко кисел привкус (в превод Солена малцова каша). В същност това идва от използването на киселина в контролирането на процеса на създаване на уиски. Тя контролира развитието на бактерии, които могат да увредят питието. Освен това се постига подобряване на консистенцията и качеството на напитката.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във