Банкеръ Weekly

Новини

От 1 април 70% от пенсионерите ще вземат над 200 лева

След 1 април около 70% от пенсионерите ще взимат над 200 лева. Това заяви председателят на Националния осигурителен институт Бисер Петков. Около 2 млн. ще получат увеличение на пенсиите в максимален размер, а изплащането им ще започне на 8 април. Всички пенсии от трудова дейност се осъвременяват с размер, диференциран от годината на отпускане.


Сnbsp;най-висок процентnbsp;се индексират пенсиите, отпуснати сnbsp;начална дата до 31 декември 2009 г.nbsp;ndash; с 9.8 на сто, а с най-нисък ndash; 2.2%, пенсиите, отпуснати от 1 януари до 31 декември 2012 година. Пенсиите, отпуснати от 1 януари до 31 декември 2010 г., се увеличават с 8.8 на сто, а на тези с начална дата 1 януари до 31 декември 2011 г. ndash; с 5.7 на сто.


От април на практика максималният размер на пенсиитеnbsp;ще нарасне отnbsp;700 на 770 леваnbsp;, което е 35 на сто от максималния осигурителен доход, който за тази година е 2200 лева. При наследствените пенсии и вдовишките добавки осъвременяването се извършва върху размера на пенсията на наследодателя и с коефициент спрямо годината на отпускане, ако е бил пенсионер приживе. От 1 април се увеличава и размерът наnbsp;социалната пенсия за старост, която нараства отnbsp;100 на 110 лв. месечно.


Увеличение обаче няма да получат хората, които получават хората, които са пенсионирани в началото на тази година. Всички пенсии, които не са свързани с трудова дейност, каквито са пенсиите за военна инвалидност, за гражданска инвалидност, социалната за инвалидност и персоналната пенсия, се определят в процент от социалната пенсия за старост, считано от 1 април.


Шефът на НОИ Бисер Петков обясни, че пенсионерите ще могат да обжалват полученото от увеличение пред директорите на териториалните дирекции, ако смятат, че те са несправедливо изчислени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във