Банкеръ Daily

Новини

Осъдиха бившия премиер на Хърватия на 10 г. затвор

Бившият премиер на Хърватия Иво Санадер бе осъден на 10 години лишаване от свобода, след тежък процес, стриктино наблюдаван от Европейския съюз. Той трябва да заплати 3.6 млн. куни (480 000 долара) обезщетение на държавата, в рамките на следващите 15 дни.


Санадер бе обвинен за взимане на подкуп от 10 млн. евро от Унгарската петролна компания MOL , за да им гарантира монополна позиция на хърватския енергиен пазар, в ущърб на националната компания INA. Министър-председателят е получил и 545 хил. евро от австрийската банка Hypo Alpe Adria Group, давайки и водеща позиция на хърватския пазар.


Санадер внезапно подаде оставка като премиер на 1 юли 2009 година и успя да запази името си чисто в продължение на една година. Той твърдеше, че обвиненията срещу него са политически и скалъпени.


Бившият премиер на Хърватия беше задържан в Австрия през декември 2010 година, след като властите в Загреб издадоха международна заповед за арест.


Петдесет и девет годишният Санадер бе министър-председател от 2004 до 2009 година. Той е най-високопоставеният държавен служител, който някога е бил обвиняван в корупция. Хърватия, която през юли 2013 ще стане член на Европейския съюз, обеща да изкорени взимането на подкупи на всички нива в държавата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във