Банкеръ Daily

Новини

ОСЪДИХА БИВШ ЛИДЕР НА СДС В РУСЕ

Русенският окръжен съд осъди на 6 години затвор бившия лидер на МСДС Юлиян Спасов. Той беше обвинен за документни престъпления, присвояване на пари, включително и от Европейската комисия в качеството му на член на управата на сдружение „Младежка инициатива”. Спасова ще трябва да плати и глоба в размер на 7400 лв. Забранява му се да извършва търговска дейност и да заема материално- отговорни длъжности.
Бащата на Юлиян Спасов, който също беше обвиняем по делото бе осъден на глоба в размер на 1500, предаде Дарик радио. Другите двама подсъдими, Юлиян Каракашев, който също е функционер на младежкото СДС, и пенсионерът Иван Михайлов получиха по 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок. Съдът отне #188; от имуществото на Каракашев и половината имущество на Михайлов. Двамата ще трябва да платят глоби общо в размер на 2400 лв. Четиримата ще трябва да платят и разноските по делото в размер на 8000 лв. Осъдените бяха с общо над 50 обвинения. Само срещу Юлиян Спасов бяха повдигнати около 40.
Според прокуратурата, основният обвиняем Юлиян Спасов е подготвил реституция с фалшиви нотариални актове на десетки скъпи сгради в Русе и София. Сред тях са столът на Министерството на отбраната на улица 6 септември в столицата, съборилата се сграда с две жертви на улица Алабин в София и централни градски частни и държавни здания в Русе. Фалшивите актове за собственост преди национализацията през 1947 година са подменени от Юлиян Спасов. Така дядо му се сдобил и с нотариален акт за централен магазин в Русе, собственост на бившия посланик на Израел Емануил Зисман. Чрез друг документ незаконно са реституирани две русенски сгради за 800 000 лева. Чрез фалшиви банкови бордера Юлиян Спасов присвоил сгради и пари на русенските дружества Труд и Топливо.
Адвокатите на четиримата ще обжалват присъдата в законния 14-дневен срок пред Апелативният съд във Велико Търново. Прокуратурата също не е доволна от малките присъди и ще протестира решението на съда, каза за Дарик прокурорът по делото Кремена Колицова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във