Банкеръ Daily

Новини

Острови на мизерията

На първото общото събрание на Националното сдружение на кметствата в България ще се обсъждат изменения на Закона за обществените финанси и Закона за бюджета на общините. Става дума за конкретни промени в законодателството за местно самоуправление. Кметовете искат да имат участие в заседанията на общинските съвети, при разискване на въпроси от местен характер - финансова самостоятелност при извършване на промени в инфраструктурата, изграждане на фонд Работна заплата, осветление, сметосъбиране, благоустройство, изграждане на озеленителни паркове. Желателни са и промени в Закона за местните избори - гласуването да става по настоящ адрес. Ще се иска промяна на законодателството за общинските бюджети - кметовете да управляват определен бюджет в рамките на общинския.
Един от основните проблеми на населението в малките градчета е, че то не е защитено от посегателства. Предвиждат се срещи на РДВР с кметствата за охрана на сигурността на гражданите в населените места. Все още не е решен проблемът с патрулите и денонощните дежурства.
Проблем е несъгласуваността между общините и кметствата на малките градчета. Съществуват проекти, които не се допускат до разработка поради липсата на икономическа готовност на общината, оттам и на населените места. Кметовете не са запознати с тези проекти. А липсата на средства изцяло изолира градчетата, превръщайки ги в острови на мизерията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във