Банкеръ Daily

Новини

Оставката на просветния минстър поискаха български интелектуалци и общественици

Български интелектуалци и общественици изпратиха открито писмо с искане за оставката на министъра на образованието Сергей Игнатов. В писмото се казва: Получил летящ старт при социализма благодарение на връзките на баща си, сега министърът от правителството на ГЕРБ не пропуска случай да охарактеризира образователната ни система като съветска, а Българската академия на науките като сталинска структура, се казва в писмото.
В Министерския съвет той се противопоставя на увеличаването на бюджета за наука и образование с очевидната цел да ликвидира намиращата се в критично положение Българска академия на науките, се казва в писмото.
Користните отношения на Сергей Игнатов с частните университети, както и професионалната му некомпетентност, проличаха при изработването на новия Закон за академичния състав, 16 члена от който бяха отменени от Конституционния съд, заявяват интелектуалците.
Писмото е подписано от Димитър Баталов, поет и писател, основател на „Клуба на репресираните”, депутат във ВНС, проф. Павел Герджиков, оперен певец, режисьор, музикален педагог, чл. кор. проф. Румяна Радкова,
историк, проф. Ивайло Мирчев, художник, Методи Недялков, дългогодишен концертмайстор на Софийската филхармония и преподавател в Музикалната академия, депутат във ВНС, акад. проф. Георги Марков, историк, Дучо Мундров, режисьор и други.

Facebook logo
Бъдете с нас и във